Wednesday 6 June 2012

Ο πολλαπλασιασμός των ΑΠΕ οδηγεί το Γερμανικό δίκτυο ηλεκτρισμού σε υπερφόρτωση


Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία, αλλά την ίδια στιγμή το δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιες εθνικές και κοινοτικές αρχές.
Σήμερα στη Γερμανία, η ζήτηση στις ώρες αιχμής μπορεί να φτάσει κοντά στα 80 GW. Ένα διόλου αμελητέο κομμάτι των αναγκών αυτών καλύπτεται από τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, απαιτώντας την μεταφορά της ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά στην πράξη εμφανίζονται προβλήματα καθώς το δίκτυο δεν είναι προετοιμασμένο για να διαχειριστεί τις έντονες διακυμάνσεις των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την ενέργεια από τις συμβατικές μονάδες.

                       

Ο ευρωπαϊκός συντονιστής των λειτουργών του δικτύου ( ENTSO- E) μαζί με τους γερμανικούς διαχειριστές έχουν τονίσει επανειλημμένα τον κίνδυνο ελλείψεων στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, σε έγγραφά τους προς την βουλή και την κυβέρνηση της χώρας. Επίσης, από τις αρχές του έτους, οι τέσσερις διαχειριστές της Γερμανίας έχουν υποβάλει στοιχεία για την πορεία των εγκαταστάσεων και της παραγωγής των φωτοβολταϊκών και των υπόλοιπων ΑΠΕ, τα οποία δίνουν την ευκαιρία για μια λεπτομερή ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής: Οι κορυφώσεις της παραγωγής των αιολικών δεν συμπίπτουν με εκείνες των φ/β. Το μεγαλύτερο μέρος των αιολικών είναι εγκατεστημένο στα βόρεια της χώρας, ενώ τα περισσότερα φ/β βρίσκονται στην Βαυαρία. Την ίδια στιγμή, το μορατόριουμ στην πυρηνική ενέργεια δημιουργεί ελλείψεις στο νότιο τμήμα της Γερμανίας. Η παραγωγή των φ/β δεν επαρκεί για να βοηθήσει στις ώρες αιχμής, διότι παραμένει ακάλυπτη η αιχμή κατά τις απογευματινές ώρες. Επίσης, φαίνεται πως η αύξηση των φ/β απαιτεί ταυτόχρονα περισσότερη ρυθμιζόμενη ισχύ, δηλαδή μονάδες βάσης με προβλέψιμη παραγωγή.

Αν υποθέσουμε ότι η Γερμανία αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη, τότε έχει σημασία να αναλύσουμε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί. Σε αυτό το μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ENTSO- E, Ντάνιελ Ντομπένι, απευθύνθηκε με επιστολή του τον Απρίλιο στον Επίτροπο Ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ, λέγοντας τα εξής:
«Καθώς οι ΑΠΕ πολλαπλασιάζονται σε ορισμένες περιοχές πιο γρήγορα από ότι μπορεί να αντέξει το δίκτυο, αυξάνεται ο κίνδυνος ασταθούς λειτουργίας».
Στην επιστολή, ο Ντομπένι συμπεριλάμβανε και στοιχεία τα οποία μαρτυρούν την κατάσταση. Εν ολίγοις, ο ENTSO- E θεωρεί ότι η μαζική εγκατάσταση ΑΠΕ δίχως αντίστοιχες επενδύσεις στην αναβάθμιση των δικτύων είναι λανθασμένη:
«Η μεταφορά μεγάλων μη προγραμματισμένων ποσοτήτων μαζί με τις προγραμματισμένες ποσότητες προκαλεί υπερφόρτωση στις διεθνείς διασυνδέσεις χωρών της κεντρικής Ευρώπης και οδηγεί σε παραβίαση των προδιαγραφών ασφαλείας των δικτύων. Το υψηλό επίπεδο ροών στις διασυνδέσεις υπερφορτώνει το δίκτυο στη Γερμανία και στις γειτονικές της χώρες, δηλαδή την Πολωνία, την Τσεχία, την Σλοβακία και την Ουγγαρία».
Για τον λόγο αυτό, ο ENTSO- E έχει προτείνει ένα δεκαετές πρόγραμμα που στην περίπτωση της Γερμανίας μεταφράζεται σε επενδύσεις ύψους 30 δις ευρώ, οι οποίες όμως πρέπει να γίνουν σε συντονισμό με τους γείτονές της. Μάλιστα, ο οργανισμός προειδοποιεί ότι «αν η υποδομή αυτή δεν υλοποιηθεί εγκαίρως, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ θα πρέπει να αναθεωρηθεί με πιο ρεαλιστικά κριτήρια».

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύων της Γερμανίας επιβεβαίωσε τα προβλήματα αυτά σε έκθεσή της που αφορά τον χειμώνα του 2011-2012. Τονίζει ότι η κατάσταση ήταν πιεσμένη κατά την περίοδο αυτή και ότι συνέβησαν γεγονότα που οδήγησαν το σύστημα στα όριά του. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις, οι διαχειριστές προσέφυγαν σε έκτακτα μέτρα, τη στιγμή που οι αναπληρωματικές μονάδες είχαν σχεδόν εξαντληθεί. Όσον αφορά την απόσυρση παλαιότερων συμβατικών μονάδων, η υπηρεσία προειδοποιεί ότι περαιτέρω αποσύρσεις αποκλείονται με βάση τις τωρινές συνθήκες.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ΑΠΕ: Η παροχή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας από ότι μπορεί να αντέξει το δίκτυο θα οδηγήσει σε υπερφόρτωση και σε πιθανά μπλακ άουτ.
Με βάση τα παραπάνω, βλέπουμε ότι κυριαρχεί η ανησυχία. Αν μη τι άλλο, η Γερμανία αποτελεί ένα πεδίο δοκιμών για τις νέες τεχνολογίες και νοοτροπίες στις ΑΠΕ και στα δίκτυα. Συνεπώς, χώρες σαν την δική μας μπορεί να αντλήσει πολύτιμα παραδείγματα και να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58508

No comments: