Thursday 28 May 2015

Ζωντανεύουν “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” και επιδοτούμενο πρόγραμμα για φυσικό αέριο

Να “ξαναζωντανέψουν” δύο επιδοτούμενα προγράμματα, που είχαν παγώσει λόγω των εκλογών, αλλά έχουν δεσμευμένα κονδύλια, φιλοδοξούν μέσα στο επόμενο διάστημα στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Πρόκειται για το “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” (αλλαγή κουφωμάτων, μονώσεις, σκιάσεις κ.λπ.) και την επιδοτούμενη μετατροπή καυστήρων πετρελαίου σε φυσικού αερίου.

Οι μηχανές στο “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” ζεσταίνονται προκειμένου σύμφωνα με τις πληροφορίες να ξαναπάρει μπροστά από το φθινόπωρο, ώστε μετά από αλλαγές στις εισοδηματικές κατηγορίες, να ωφεληθούν τα χαμηλά εισοδήματα και να αποκλειστούν τα υψηλά. Δεσμευμένα κονδύλια άλλωστε υπάρχυν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και ανέρχονται σε 262 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορεί και να φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ (μαζί με τις όποιες επιστροφές του προηγούμενου προγράμματος).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress" oι τρεις κατηγορίες δικαιούχων του προηγούμενου προγράμματος μάλον θα γίνουν δύο, και θα αφορούν εισοδήματα ως 20.000 και ως 40.000 ευρώ. Σκέψεις υπάρχουν ακόμη και στην κατεύθυνση να συμπτυχθούν οι τρεις εισοδηματικές κατηγορίες σε μία. Σε κάθε περίπτωση η τρίτη, και πιο υψηλή κατηγορία για δικαιούχους με εισοδήματα ως 60.000 ευρώ καταργείται. Αφενός γιατί στόχος είναι να δοθεί έμφαση στα χαμηλότερα εισοδήματα, αφετέρου επειδή η εμπειρία του προηγούμενου προγράμματος είχε δείξει πως η ανταπόκριση σε αυτή την κατηγορία ήταν πολύ μικρή.
Δεν αποκλείεται επίσης να ψαλιδιστεί το ανώτατο ύψος επιδότησης που παλαιά έφθανε και στο 70% του κόστους των εργασιών. Σε κάθε περίπτωση, ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τον Ιούνιο, ενώ η προκήρυξη θα εκδοθεί μάλλον το Σεπτέμβριο.

Παίρνει μπροστά και η επιδότηση καυστήρων

Με καθυστερηση μηνών φαίνεται ότι παίρνει μπροστά και το άλλο επιδοτούμενο πρόγραμμα, αυτό για τη μετατροπή καυστήρων πετρελαίου σε φυσικού αερίου, όπου το ύψος της επιδότησης φτάνει ως τα 5.500 ευρώ για μεγάλες πολυκατοικίες ή έως το 60% του κόστους. Είχε εξαγγελθεί επί υπουργίας Ι. Μανιάτη, αλλά πάγωσε λόγω των εκλογών, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον αφού μόνο στην Αττική έχουν υποβληθεί 4.800 αιτήσεις ένταξης, με αποτέλεσμα να δοθεί η εντύπωση ότι παραπέμπεται οριστικά στις καλένδες.
Τελικά πηγές του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα ξεκολλάει, ότι θα χρηματοδοτηθεί με 15 εκατ. ευρώ - αντί για 20 εκατ. ευρώ που υπολογιζόταν αρχικά- τα οποία είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες δεσμευμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, οι τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις με το ΥΠΑΠΕΝ, τους ζητήθηκε να καταθέσουν στο υπουργείο τις σχετικές εγγυητικές επιστολές, που σημαίνει ότι μόλις αυτό γίνει, θα αρχίσουν σταδιακά να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους τα αντίστοιχα ποσά.
Ακριβώς επειδή τελευταίως αυξάνονται τα ερωτήματα για την τύχη του προγράμματος από καταναλωτές που έχουν καταθέσει αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα -και έχουν πληρώσει το σχετικό αντίτιμο για τη σύνδεση- σύντομα οι τρεις ΕΠΑ πρόκειται να αποστείλουν ενημερωτικές επιστολές διαβεβαιώνοντάς τους πως τα ποσά είναι δεσμευμένα. Υπενθυμίζουμε ότι το χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων έληξε στο τέλος Απριλίου, και τώρα οι ΕΠΑ βρίσκονται σε φάση αξιολόγησής τους προκειμένου να αποφανθούν για τον τελικό αριθμό των δικαιούχων.

http://energypress.gr/news/zontaneyoyn-exoikonomisi-kat-oikon-kai-epidotoymeno-programma-gia-fysiko-aerio