Wednesday 27 May 2015

Κύπρος: Σημαντικές εκκρεμότητες για τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού

Εκκρεμότητες που αφορούν την στελέχωση, τη λειτουργία του απαραίτητου λογισμικού καθώς και αλλαγές στη σχετική νομοθεσία, είναι δυνατόν να καταστήσουν ανέφικτη τη λειτουργία της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο μέχρι το 2016, όπως εκτιμά αρμόδιος αξιωματούχος του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ).

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, παράλληλα ο ΔΣΜΚ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο όσον αφορά την συγγραφή των λεπτομερών κανόνων βάσει των οποίων θα λειτουργεί η ελεύθερη αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο, σε συνεργασία με συμβούλους διεθνούς κύρους στον συγκεκριμένο τομέα. Με στόχο τη λειτουργία των νέων κανόνων της αγοράς στην Κύπρο το 2016, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς στις απαραίτητες διαδικασίες, ωστόσο καθυστερήσεις σε στελέχωση και προϋπολογισμό δημιουργούν ερωτηματικά για το κατά πόσο ο συγκεκριμένος στόχος είναι εφικτός.
«Υπάρχει μια σειρά από εκκρεμότητες για να περάσουμε στη νέα αγορά», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Έργου Αγοράς του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) Χρίστος Τουφεξής, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται και είναι εκτός του ελέγχου μας είναι αδύνατο να λειτουργήσει η αγορά μέχρι το 2016».
Ο κ. Τουφεξής σημείωσε ότι η υπηρεσία του κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πετύχει τον στόχο του 2016, αναφερόμενος παράλληλα στις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε θέματα στελέχωσης και προϋπολογσιμού.
Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ώστε να μπορεί ο ΔΣΜΚ να λειτουργεί την αγορά. Για παράδειγμα η υφιστάμενη νομοθεσία δεν αφήνει τον Διαχειριστή να έχει πάγια (assets) και με τη λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς θα πρέπει ο ΔΣΜΚ να διατηρεί ταμεία και λογαριασμούς. Το Υπουργείο Ενέργειας ήδη προχωρεί με τον συγκεκριμένο νόμο.
Επίσης για να λειτουργήσει το νέο πλαίσιο της αγοράς πρέπει να υπάρχει σωστή στελέχωση του ΔΣΜΚ με εξειδικευμένο προσωπικό. Σύμφωνα με τον νόμο, η ΑΗΚ πρέπει να παρέχει αυτό το προσωπικό στην υπηρεσία, ωστόσο όπως αναφέρθηκε από τον κ. Τουφεξή δεν είναι σε θέση να το πράξει αφού δεν έχει το κατάλληλο προσωπικό. Κατά συνέπεια και ως αποτέλεσμα του γενικότερου παγώματος των προσλήψεων στο δημόσιο προκύπτει πρόβλημα στελέχωσης του ΔΣΜΚ, ο οποίος υπέβαλε το θέμα στον προϋπολογισμό του 2015 που εκκρεμεί ενώπιον της βουλής. Για τις ανάγκες της νέας αγοράς ο ΔΣΜΚ χρειάζεται να προσλάβει περίπου 20-30 άτομα, εξειδικευμένο προσωπικό, ζητώντας από τη βουλή να ξεπαγώσει τις αντίστοιχες θέσεις, ύστερα από την έγκριση του προϋπολογισμού.
«Ο προϋπολογισμός του διαχειριστή είναι ένα καίριο σημείο που πρέπει να τακτοποιηθεί για να μπορεί να λειτουργήσει η αγορά», ανέφερε ο κ. Τουφεξής. Στον προϋπολογισμό του ΔΣΜΚ για το 2015 περιλαμβάνονται επίσης κονδύλια για την αγορά του απαραίτητου λογισμικού που αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την λειτουργία της αγοράς.
«Πρέπει να προχωρήσει η αγορά του απαραίτητου λογισμικού το οποίο είναι ένα πάρα πολύ απαιτητικό λογισμικό αφού θα διαχειρίζεται εκατομμύρια. Θα γίνουν οι προδιαγραφές για την αγορά του από τον σύμβουλό μας και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο χωρίς την σωστή στελέχωση, δηλαδή τους ανθρώπους που θα υποστηρίζουν το λογισμικό και θα το λειτουργούν δεν μπορεί να προχωρήσει», ανέφερε ο κ. Τουφεξής.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ο διαχωρισμός του ανταγωνιστικού από το μονοπωλιακό μέρος της ΑΗΚ, αφού τα δίκτυα της ΑΗΚ θα χρησιμοποιούνται από όλες τις εταιρείες που θα λειτουργούν στην συναγωνιστική αγορά. Όπως ανέφερε ο κ. Τουφεξής, σίγουρα οι αποφάσεις για την ΑΗΚ θα καθορίσουν τί θα πληρώνει ο καθένας για την χρήση των δικτύων.

Σε προχωρημένο στάδιο οι λεπτομερείς κανόνες για τη νέα αγορά

Μετά την δημοσίευση του τελικού σχεδιασμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για την ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΣΜΚ προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς στην συγγραφή των τελικών κανονισμών που θα διέπουν την αγορά. « Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο με τη συγγραφή των κανόνων αγοράς και αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο να προχωρήσει η πρώτη συνεδρία της συμβουλευτικής επιτροπής στην οποία θα κατατεθεί το επεξεργασμένο προσχέδιο των κανόνων αγοράς», ανέφερε ο κ. Τουφεξής.
Εξήγησε ότι οι εμπειρογνώμονες αυτή την στιγμή επεξεργάζονται τον τελικό σχεδιασμό και μεταφέρουν τις αλλαγές στους κανόνες αγοράς. Ο κ. Τουφεξής ανέφερε ότι στους κανόνες της αγοράς υπάρχει μια σημαντική αλλαγή την οποία εισηγήθηκε ο ΔΣΜΚ και έχει ληφθεί υπόψη από την ΡΑΕΚ και αφορά τον έλεγχο της προθεσμιακής και της προ ημερήσιας αγοράς ηλεκτρισμού, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτές δύο οι αγορές να δώσουν αποτελέσματα που να μην διασφαλίζουν την ασφάλεια του συστήματος, Το μέτρο διασφαλίζει ότι το σύστημα θα λειτουργεί με ασφάλεια και σχετίζεται με την διατήρηση εφεδρείας.
Αναφορικά με την ασάφεια που φαίνεται να υπάρχει στο νέο πλαίσιο για το κόστος της εφεδρείας, ο κ. Τουφεξής ανέφερε ότι υπάρχει ένα τέλος για εφεδρείες του οποίο ανακοινώνει η ΡΑΕΚ, είναι δημοσιευμένο, ωστόσο το τελικό κόστος βασίζεται στην τιμολογούμενη ενέργεια. Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται η συμμετοχή κι άλλων παραγωγών στο μηχανισμός εφεδρείας, αρκεί να έχουν τις ικανότητες και να μπορούν να ανταποκριθούν.

Θα λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των ενδιαφερομένων

Σε σχέση με το νέο πλαίσιο κανόνων που δημοσιοποίησε αυτό τον μήνα η ΡΑΕΚ, ο κ. Τουφεξής ανέφερε ότι σε αυτό η ΡΑΕΚ προσπάθησε να ακολουθήσει το λεγόμενο EU – target model που είναι το μοντέλο αγοράς που ακολουθεί ολόκληρη η ΕΕ και ότι ο συγκεκριμένος περίπλοκος σχεδιασμός δεν είναι τυχαίος. Πρόσθεσε ότι ο τελικός σχεδιασμός της ΡΑΕΚ ήταν αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης.
Αναφορικά με τα παράπονα ενδιαφερόμενων επενδυτών ότι δεν θα μπορούν να πουν την άποψή τους για τους νέους κανόνες της αγοράς στην αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή, ο κ. Τουφεξής ανέφερε ότι στον τελικό σχεδιασμό των κανόνων οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την αγορά θα μπορεί μέσω των επίσημων εκπροσώπων να υποβάλει τα ζητήματα που θέτει και αυτά θα λαμβάνονται υπόψη από την Συμβουλευτική Επιτροπή.
«Θα μπορούν να υποβάλουν στους αρμόδιους εκπροσώπους τα παράπονα ή τις θέσεις τους. Όχι δεν είναι κλειστό κλαμπ η Συμβουλευτική Επιτροπή, αντίθετα, θα μπορούν μέσω των επίσημων εκπροσώπων να υποβάλουν τα σχόλιά τους, τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη στην τελική διαμόρφωση των κανόνων», ανέφερε. Είπε επίσης ότι με την ετοιμασία των κανόνων της αγοράς, θα υπάρχει άτομο που θα επιλαμβάνεται όλων των παραπόνων και αποριών από τους συμμετέχοντες. Ανέφερε τέλος ότι ο νόμος λέει συγκεκριμένα ποιοι δικαιούνται να συμμετέχουν στην Συμβουλευτική Επιτροπή Κανόνων Αγοράς και είναι μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της ΑΗΚ, των ανεξάρτητων παραγωγών, των καταναλωτών και των συντεχνιών.
 
http://energypress.gr/news/kypros-simantikes-ekkremotites-gia-ti-leitoyrgia-tis-antagonistikis-agoras-ilektrismoy