Tuesday 26 May 2015

Μειώνει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία η Δυτική Ευρώπη

Η Νορβηγία «επικράτησε» της Ρωσίας στις εξαγωγές φυσικού αερίου στη δυτική Ευρώπη, στο α’ τριμήνου του έτους, μια εξέλιξη που καταδεικνύει την προσπάθεια ενεργειακής διαφοροποίησης που καταβάλουν οι Ευρωπαίοι από τη Gazprom. Ειδικότερα, εντός του α’ τρίμηνο του 2015, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της νορβηγικής Gassco διαμορφώθηκαν στα 29,2 δισ. κυβικά μέτρα και της ρωσικής Gazprom στα 20,29 κυβικά μέτρα, σύμφωνα με το Reuters.

«Η Ευρώπη επιθυμεί να δημιουργήσει μια "ενεργειακή ένωση" και να περιορίσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας», είχε σχολιάσει πρόσφατα ο Ντέιβιντ Χάντερ της εταιρείας συμβουλών Schnieder Electric στο BBC. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχουν δημοσιευτεί στοιχεία για τις εξαγωγές σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ώστε να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα αυτής της τάσης διαφοροποίησης στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Μάρος Σέφκοβιτς είχε δηλώσει ότι πρόκειται για ένα σχέδιο με στόχο την ενοποίηση των αγορών ενέργειας όλων των 28 κρατών-μελών, μειώνοντας την εξάρτηση της Ευρώπης από εξωτερικούς παράγοντες και εξασφαλίζοντας ένα προβλέψιμο περιβάλλον για τους επενδυτές.
Στόχος των Βρυξελλών είναι το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ να μπορεί να διαχέεται μεταξύ των κρατών-μελών μέσα από τη σύνδεση των δικτύων τους. Η πτωτική τάση στις εξαγωγές της Gazprom άρχισε να γίνεται αντιληπτή από το δ’ τρίμηνο του 2014, όταν, οι εξαγωγές του ρωσικού κολοσσού στην Ευρώπη διαμορφώθηκαν στα 19,8 δισ. κυβικά μέτρα από τα 29,5 δισ. κυβικά μέτρα που έλαβαν τα ευρωπαϊκά κράτη από τη Νορβηγία.
 
http://energypress.gr/news/meionei-tin-energeiaki-tis-exartisi-apo-ti-rosia-i-dytiki-eyropi