Monday 25 May 2015

Κύπρος: Η C.A. Papaellinas πρωτοπορεί με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Η εταιρεία C.A. Papaellinas Ltd έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, στις κεντρικές εγκαταστάσεις της στα Λατσιά, πετυχαίνοντας αξιόλογη μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, που αντανακλά και σε σημαντική μείωση των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και κατ' επέκταση στη μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Σε συνέντευξή του ο Σωτήρης Κωνσταντίνου, Head of Logistics & Procurement της εταιρείας, αναφέρεται στην ενεργειακή απόδοση του φωτοβολταϊκού συστήματος και στις άλλες δράσεις που εφαρμόζει στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το περιβάλλον.

Έχετε προχωρήσει σε μια μεγάλη και δαπανηρή ανάπτυξη με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, εξηγήστε μας το σκεπτικό της απόφασής σας.
Είναι πολύ καλά γνωστή η ευαισθησία της C.A. Papaellinas Ltd σε θέματα περιβάλλοντος. Η προστασία του έχει εξέχουσα θέση στη στρατηγική της Εταιρικής Κοινωνικής μας Ευθύνης με τη συμπερίληψη πολλών και διαφόρων δράσεων που έχουν ως κεντρική ιδέα την εναρμόνιση των δραστηριοτήτων μας με το περιβάλλον και τη μείωση στο ελάχιστο δυνατό του ενεργειακού μας αποτυπώματος. Πρόκειται ουσιαστικά για μια στρατηγική πράσινης ανάπτυξης που ξεχωρίζει την εταιρεία μας και για την οποία αισθανόμαστε περήφανοι.
Η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος είναι πάντοτε ψηλά στις προτεραιότητές μας. Σημειώστε ότι με σκοπό ακριβώς τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και κατ' επέκταση τον περιορισμό των επιπτώσεων των εκπομπών ρύπων στο περιβάλλον, εγκαταστήσαμε πέρσι, με πολύ θετικά αποτελέσματα, το σύστημα PowerStar που κατασκευάζει η εταιρεία ΕΜSc. Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία εξοικονόμησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Με την εγκατάσταση του συστήματος αυτού πετύχαμε αξιόλογη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος που αντανακλά και σε σημαντική μείωση των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ποιας δυναμικότητας είναι το φωτοβολταϊκό σύστημα που εγκαταστήσατε και τι ποσοστό της ενέργειας που χρειάζεται η εταιρεία θα παράγει;
Είναι δυναμικότητας 100 KW (Kilowatt). Πρόκειται για σύστημα αυτοπαραγωγής και έχει εγκατασταθεί στον χώρο που βρίσκονται τα κεντρικά μας γραφεία στα Λατσιά, όπου και οι εγκαταστάσεις της PharmacyLine, του σύγχρονού μας κέντρου διανομής και ανασυσκευασίας φαρμάκων. Το σύστημα έχει ενωθεί με το δίκτυο της ΑΗΚ στις 3 Μαρτίου του 2015. Για την εγκατάστασή του συνεργαστήκαμε με την εταιρεία SP Sunpower Ltd. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας αναμένεται να έχουμε εξοικονόμηση της τάξης του 25% στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τα κεντρικά μας γραφεία και το Κέντρο Διανομής PharmacyLine. Η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που θα έχει η εταιρεία από την εν λόγω επένδυση είναι αρκετά σημαντική και η απόσβεση της επένδυσης αναμένεται να γίνει σε περίπου 5,5 χρόνια. Σημειώστε ότι πρόκειται για το δεύτερο σε μέγεθος και ισχύ σύστημα αυτοπαραγωγής από φωτοβολταϊκά στην Κύπρο.

Είπατε πως πρόκειται για σύστημα αυτοπαραγωγής. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Η αυτοπαραγωγή ενέργειας είναι η διαδικασία κατά την οποία συμψηφίζεται το ρεύμα που παράγεται από ένα φωτοβολταϊκό με το ρεύμα του δικτύου της ΑΗΚ που καταναλώνουμε. Όσο ρεύμα παράγουν τα φωτοβολταϊκά καταναλώνεται από τα φορτία (συσκευές/μηχανήματα) του χώρου μας και όσο περισσεύει, αν περισσεύει ανάλογα με τις ανάγκες μας, διοχετεύεται στο δίκτυο της ΑΗΚ. Αν δεν περισσεύει, τότε τις ανάγκες μας τις καλύπτει το δίκτυο της ΑΗΚ. Με άλλα λόγια, ο μετρητής της ΑΗΚ μετράει την ενέργεια που «δίνει» στο δίκτυο το φωτοβολταϊκό και παράλληλα την ενέργεια που «τραβάει» από το δίκτυο η επιχείρησή μας ως καταναλωτής. Στο τέλος κάθε μετρητικής περιόδου το ποσό της οφειλής προς την ΑΗΚ, θα ισούται με την αξία των κιλοβατώρων (kWh), που προκύπτουν από τη διαφορά ανάμεσα στην ενέργεια που «δώσαμε» και την ενέργεια που «τραβήξαμε» από το δίκτυο. Εάν η διαφορά είναι μηδενική, τότε δεν θα πληρώνουμε για το ρεύμα που καταναλώσαμε.

Θα έχετε προβεί και σε συγκεκριμένες μετρήσεις;
Με τη συγκεκριμένη επένδυση η εταιρεία μας έχει συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα περίπου κατά 115000 Kg (115 τόνους) CO2 ετησίως. Το ενεργειακό αποτύπωμα των κεντρικών γραφείων και της PharmacyLine είχε υπολογιστεί για το 2013 στα 459786 Kg CO2, το οποίο και μειώνεται συνεχώς με τις επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προωθεί η εταιρεία μας.

Εξηγήστε μας ποια είναι τα άλλα χαρακτηριστικά του συστήματος.
Αποτελείται από 400 φωτοβολταϊκά πλαίσια της νορβηγικής εταιρείας REC, από πέντε μετατροπείς τάσης της αυστριακής εταιρείας Fronius, και από σύστημα στήριξης και στερέωσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων της ελληνικής εταιρείας  Metaloumin. Τα 280 φωτοβολταϊκά πλαίσια τοποθετήθηκαν στη νότια κεκλιμένη στέγη του υποστατικού της Pharmacy Line και τα υπόλοιπα 120 φωτοβολταϊκά πλαίσια τοποθετήθηκαν στην οριζόντια οροφή των γραφείων της εταιρείας. Η οροθέτηση του συστήματος έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιείται η σκίαση και ταυτόχρονα να μεγιστοποιείται η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.
Για αυτή την επένδυση είχατε οικονομική στήριξη από το κράτος;
Δυστυχώς, δεν υπάρχει οικονομική στήριξη από μέρους του κράτους, που σίγουρα θα υποβοηθούσε στη μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής, άρα και μεγαλύτερης κάλυψης των αναγκών μας μέσω του φωτοβολταϊκού συστήματος.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών

Στο πλαίσιο της στρατηγικής πράσινης ανάπτυξης της εταιρείας σας και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, σχεδιάζονται άλλες δράσεις για προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση ενέργειας;
Είναι πολλές οι δράσεις μας που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίες και οι σχετικές διακρίσεις του οργανισμού μας όπως, η απονομή, σε τελετή στην Αθήνα, του Green Leader Award ειδικά για τις πρακτικές μας που αφορούν τη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος. Αυτό πριν από τρία χρόνια, αρκετά προτού προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος όπως και του συστήματος PowerStar. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ειδικό κεφάλαιο στη στρατηγική της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της C.A. Papaellinas, και στην επιχειρηματική μας στρατηγική έχουμε ενσωματώσει ειδικό πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης. Κεντρική ιδέα του είναι η εναρμόνιση των δραστηριοτήτων μας με το περιβάλλον και τη μείωση στο ελάχιστο του ενεργειακού μας αποτυπώματος.  
Τα καταστήματά μας εφαρμόζουν δικές τους πρακτικές δημιουργίας περιβαλλοντικής συνείδησης, ακόμα και με συμβουλές στους πελάτες. Μεριμνούμε ειδικά για τον στόλο των οχημάτων μας ώστε να τηρούνται αυστηρά οι προδιαγραφές για την εκπομπή των ρύπων. Μάλιστα, με βάση τις προδιαγραφές αυτές, προχωρούμε σταδιακά στην αντικατάσταση των οχημάτων με άλλα χαμηλότερων ρύπων. Στην εταιρεία μας έχει αναπτυχθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών, πλαστικού, χαρτιού και μπαταριών, αλλά και δοχείων μελανιού. Εξάλλου, η χρησιμοποίηση βιοδιασπώμενων τσαντών, που αποσυντίθενται σε πολύ μικρότερη χρονική περίοδο από τις πλαστικές, αποτελεί κατά τα τελευταία χρόνια πάγια πρακτική και μέρος της στρατηγικής μας.  
Γενικότερα, αναπτύσσουμε το πρόγραμμα της πράσινης μας ανάπτυξης ανάλογα και με τα αποτελέσματα των ενεργειακών ελέγχων στους οποίους προβαίνουμε. Με τους ελέγχους αυτούς προσδιορίζονται οι ενεργειακές καταναλώσεις και εντοπίζονται οι κύριες ενεργοβόρες πηγές. Να προσθέσω στο σημείο αυτό ότι εγκαθιστούμε όλο και περισσότερους λαμπτήρες LED. Τώρα προχωρούμε και στην εγκατάσταση κεντρικού μηχανισμού (controller) για έλεγχο όλων των κλιματιστικών των γραφείων μας, ώστε να μη γίνεται αλόγιστη χρήση και να ελέγχεται η θερμοκρασία σε όλους τους χώρους. Προβαίνουμε επίσης, σε ενέργειες βελτίωσης της θερμομόνωσης του κτηρίου. Σε αυτή την προσπάθεια εμπλέκουμε μαζί με το προσωπικό μας και τις οικογένειές του (σεμινάρια, παρουσιάσεις, διαγωνισμοί ζωγραφικής με θέμα το περιβάλλον κ.ά.), ώστε να είναι υπόθεση όλων η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μια μεγάλη σειρά δράσεων, μικρών και μεγάλων, που εφαρμόζουμε στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για προστασία του περιβάλλοντος. Μια συγκροτημένη και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική με βάση το τρίπτυχο: «Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, δράση».
(Φιλελεύθερος, 25/5/2015)
 
http://energypress.gr/news/kypros-i-ca-papaellinas-protoporei-me-tin-egkatastasi-fotovoltaikon