Wednesday 13 May 2015

Το ταξίδι Ολάντ στην Κούβα έφερε νέο πετρελαϊκό deal ?

Σύγχυση επικρατεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναφορικά με την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Total και την κρατική κουβανέζικη Cupet για την διεξαγωγή πετρελαϊκών ερευνών στον Κόλπο του Μεξικού. Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Κούβα, η Αβάνα ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό.

Όπως μεταδίδει ο «Guardian», η γαλλική Total υπέγραψε συμφωνία με την κρατική πετρελαϊκή της Κούβας CubaPetroleo (Cupet) για την διεξαγωγή υπεράκτιων ερευνών πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, χωρίς ωστόσο να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες. Ωστόσο, χτες, ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επεκτείνουν ένα προσύμφωνο για την πώληση πετρελαϊκών προϊόντων (λιπαντικά αυτοκινήτων και βιομηχανίας, υγραέριο, χημικά πρόσθετα καυσίμων), «η συμφωνία αυτή ωστόσο δεν αφορά σε καμία περίπτωση την υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου», διευκρίνισε.
Παρούσα στην Κούβα από το 1993, η Total είχε πραγματοποιήσει εξορύξεις στις ακτές του νησιού, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, και δύο χρόνια αργότερα εγκατέλειψε τη χώρα. Σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η περιοχή διαθέτει 5 με 7 δισ. βαρέλια πετρελαίου, η Αβάνα όμως ισχυρίζεται πως έχει υπερδιπλάσια κοιτάσματα εξορύξιμου πετρελαίου από αυτά που υπολογίζουν οι Αμερικανοί γεωλόγοι και προσβλέπει στην απεξάρτησή της από χώρες όπως η Βενεζουέλα.
Κατά την επίσκεψή του στην Κούβα ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του «θα είναι ένας πιστός σύμμαχος» της Αβάνας, με τη χώρα να σχεδιάζει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να προσπαθεί να εισέλθει εκ νέου στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Το μονοήμερο ταξίδι Ολάντ στην Κούβα, σχολιάζει ο «Guardian», τον καθιστά τον πρώτο Γάλλο πρόεδρο που επισκέφτηκε ποτέ τη χώρα από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε.
 
http://energypress.gr/news/taxidi-olant-stin-koyva-efere-neo-petrelaiko-deal