Monday 25 May 2015

Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία στηρίζουν την πρόταση για τον αγωγό φυσικού αερίου Eastring

Τη στήριξη τους στην πρόταση κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Eastring, που θα συνδέει την Κεντρική με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στη Ρίγα, οι κυβερνήσεις της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, υπεγράφη Κοινή Διακήρυξη, στην οποία, πάντως, δεν υπάρχει το όνομα Eastring.

Σύμφωνα με μία εκδοχή αυτής της πρότασης, την οποία είχε παρουσιάσει στις αρχές του μήνα ο Τσέχος πρωθυπουργός, ο αγωγός θα έχει μήκος 832 χιλιομέτρων και θα περνά από τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Σε μία άλλη εκδοχή του σχεδίου, ο αγωγός θα έχει μήκος 1.274 χιλιόμετρα και θα φτάνει μέχρι τη Βουλγαρία.

Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτού του αγωγού είναι το ότι θα χρησιμοποιεί τις υφιστάμενες υποδομές του Eustream στο έδαφος της Σλοβακίας, που εκσυγχρονίστηκε πλήρως μετά την κρίση του 2009.

Η μεταφορική του ικανότητα θα είναι, σε πρώτο στάδιο, 20 δισ. κυβικά μέτρα και 40 δις στο τελικό. Ο αγωγός θα είναι αντίστροφης ροής.

Πηγές προμήθειας του φυσικού αερίου -προτείνεται να- είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Ιράκ, η Κύπρος και η Ρωσία, ενώ για την αντίστροφη ροή θα τροφοδοτείται από τους κόμβους της δυτικής Ευρώπης.

Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει την έναρξη κατασκευής του αγωγού το 2018.
 
http://energia.gr/article.asp?art_id=94130