Tuesday 26 May 2015

Ρουμανία: Σύντομα στη Βουλή ο νέος νόμος για τα royalties στους υδρογονάνθρακες

Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα αποσταλεί προς ψήφιση στη ρουμανική Βουλή το νομοσχέδιο για την πληρωμή δικαιωμάτων χρήσης, υπό τη μορφή royalties, για τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών της χώρας, Dan Manolescu, το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διαφορετικά royalties για τις εξορύξεις, είτε χερσαίες, είτε υπεράκτιες.

Σημειωτέον, το νέο σύστημα φορολόγηση θα ισχύσει μόνο για τις νέες συμβάσεις υδρογονανθράκων. Επίσης, το ν/σχ θα περιλαμβάνει εισφορά επί των κερδών στις upstream δραστηριότητες των εταιρειών, πέραν του 16% που τους επιβάλλεται επί των κερδών που σημειώνουν. Στο άκουσμα των ειδήσεων αυτών, και θέλοντας να καθησυχάσει του επενδυτές, ο Manolescu είπε ότι σχεδιάζεται η επιβολή συστήματος εκπτώσεων για τις εταιρείας του κλάδου της εξόρυξης υδρογονανθράκων ανάλογα με τις επενδύσεις που θα πραγματοποιούν στη Ρουμανία.
Να σημειωθεί ότι η Ρουμανία αποτελεί μία από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, η οποία ωστόσο διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Όπως αναφέρει το Reuters, οι πετρελαϊκές εταιρείες πληρώνουν σήμερα royalties που κυμαίνονται στο 3,5 - 13,5% της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανάλογα με την ποσότητα υδρογονανθράκων που εξάγεται. Επίσης, φορολογούνται για την κατασκευή υποβοηθητικών κτιρίων. Και οι δύο εισφορές είναι προσωρινές, σημειώνει ο Manolescu.
 
http://energypress.gr/news/roymania-syntoma-sti-voyli-o-neos-nomos-gia-ta-royalties-stoys-ydrogonanthrakes