Tuesday 26 May 2015

SOCAR: Ο Turkish Stream δεν μπορεί να καταστρέψει το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου

Η σκέψη ότι ένας αγωγός όπως ο Turkish Stream θα μπορούσε να καταστρέψει το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου είναι απόλυτα ανόητη. Αντίθετα με το έργο της Gazprom, ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου μιλάει για δισεκατομμύρια δολάρια που ήδη επενδύονται, είπε σε συνέντευξη στην EurActiv ο Vitaly Baylarbayov, αντιπρόεδρος της SOCAR.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου συνιστά τη μόνη εναλλακτική λύση εδώ και 8 χρόνια για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτός της Ρωσίας. Στόχος του είναι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την Ευρώπη, μειώνοντας ως εκ τούτου την ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα και αυξάνοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.
Ο Νότιος Διάδρομος «δεν είναι ένα πολιτικό σχέδιο, είναι αυστηρά ένα εμπορικό σχέδιο», διευκρίνισε ο Baylarbayov. «Υλοποιούμε το έργο με τους διεθνείς εταίρους μας. Μπορείτε να δείτε από αυτό το χάρτη, οι αντίστοιχες εταιρείες είναι από την Ασία, από την Ευρώπη, από τον δυτικό κόσμο και από τον κόσμο που ονομάζουμε Oriental. Υπάρχει επίσης μια ρωσική εταιρεία, η Lukoil, η οποία είναι μέτοχος στο πεδίο φυσικού αερίου Shah Deniz 2, υπάρχει μια ιρανική εταιρεία, η NICO, η βρετανική εταιρεία BP, η Petronas από την Μαλαισία και (η) τουρκική TPAO», πρόσθεσε.
Συνέχισε λέγοντας ότι προθεσμία για την έναρξη παραγωγής από το πεδίο Shah Deniz 2 είναι το 2018.
«Στις αρχές του 2020, οι πελάτες μας στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ιταλία θα αρχίσουν να λαμβάνουν φυσικό αέριο από το Shah Deniz». Πρόσθεσε ότι οι συμβάσεις παροχής φυσικού αερίου είναι μακροπρόθεσμες «μέχρι και 25 χρόνια». «Τα τελευταία χρόνια, κανείς δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσει τέτοιες μακροπρόθεσμες συμβάσεις, ούτε η Ρωσία, ούτε η Νορβηγία, ούτε οι προμηθευτές από τη Βόρεια Αφρική. Πετύχαμε γιατί ήμασταν σε θέση να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Οι συμβάσεις είναι δεσμευτικές, αφενός όσον αφορά στις προμήθειες, και αφετέρου όσον αφορά στην αγορά, αλλά και από την πλευρά μας, σχετικά με την εγγύηση των μεταφορών», είπε.

Δεν είναι απειλή ο Turkish Stream

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο προτεινόμενος αγωγός Turkish Stream συνιστά «απειλή» για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, το απέκλεισε κατηγορηματικά. «Να φανταστεί κανείς ότι ένας αγωγός θα μπορούσε να καταστρέψει Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, αυτό είναι εντελώς ανόητο», είπε, συμπληρώνοντας ότι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, δεν είναι απλώς ένα σύνολο συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, αλλά πρόκειται για δισεκατομμύρια δολαρίων που έχουν ήδη επενδυθεί.
«Έχουμε ήδη δεσμευτεί να επενδύσουμε στο υπεράκτιο πεδίο φυσικού αερίου Shah Deniz στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και στους αγωγούς στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας, συνολικά 12 δις δολάρια». Επεσήμανε ότι αυτές είναι συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί. «Πρόκειται για χρήματα που είναι ήδη σε χρήση. Το 30% των εργασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν στην Κασπία, στο Αζερμπαϊτζάν και στη Γεωργία έχει ήδη γίνει. Να σταματήσει ένα τέτοιο έργο είναι αδύνατον. Δεν μπορούμε να το σταματήσουμε. Οι εταίροι μας δεν μπορούν να το σταματήσουν, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει – είναι αδύνατο. Εμπορικά αυτό δεν είναι εφικτό», κατέληξε.
 
http://energypress.gr/news/socar-o-turkish-stream-den-mporei-na-katastrepsei-notio-diadromo-fysikoy-aerioy