Wednesday 27 May 2015

Ανεμογεννήτριες, χωρίς λεπίδες, που παράγουν ενέργεια μέσω δονήσεων από ισπανικό startup

Ένα ισπανικό Startup υπόσχεται να φέρει τα πάνω κάτω στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, καθώς κατασκεύασε και λανσάρει στην παγκόσμια αγορά ανεμογεννήτριες χωρίς λεπίδες. Η εταιρεία που ονομάζεται Vortex Bladeless κατασκεύασε ανεμοτουρμπίνες, οι οποίες στην ουσία είναι μεγάλοι λευκοί στύλοι που προεξέχουν από το έδαφος και είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να δονούνται χάρη στην δύναμη του αέρα.

Όπως σημειώνει ο Independent, πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο οι αρχιτέκτονες προσπαθούν να αποφεύγουν όταν σχεδιάζουν κτίρια, μόνο που επί της προκειμένης στόχος είναι η ενίσχυση και όχι η αντιμετώπισή του.
Για αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιούνται «δίνες» (vortices), από όπου και η εταιρεία πήρε το όνομά της. Οι τουρμπίνες άνευ λεπίδων χρησιμοποιούν ειδικούς μαγνήτες για να διασφαλίζουν ότι οι τουρμπίνες δονούνται/ τρέμουν όσο το δυνατόν περισσότερο, όποια και αν είναι η δύναμη του ανέμου. Καθώς οι στύλοι δονούνται, η κίνησή τους μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό από έναν ειδικό εναλλακτήρα. Όπως τονίζουν οι κατασκευαστές, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40% φθηνότερη σε σχέση με τα συμβατικά αιολικά, ενώ το ίδιο ισχύει και για το κόστος κατασκευής τους. Να σημειωθεί ότι οι τεράστιες λεπίδες είναι ακριβές, ενώ υψηλό είναι και το κόστος συντήρησής τους.
 
http://energypress.gr/news/anemogennitries-horis-lepides-poy-paragoyn-energeia-meso-doniseon-apo-ispaniko-startup