Thursday, 4 June 2015

ΦΠΑ 11% στην ενέργεια και σεβασμό της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ προβλέπει το κείμενο που απέστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς

Τη μείωση του ΦΠΑ στο 11% στην ενέργεια περιλαμβάνει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία απεστάλη την περασμένη Δευτέρα στους θεσμούς, ανάμεσα στα μέτρα που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα. Επίσης, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προϋπολογίζει έσοδα 188 εκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο το 2016, από την πώληση του ΔΕΣΦΑ – σε περίπτωση, τελικά, που θα ευοδωθεί η συμφωνία με την Αζερική Socar.

Σήμερα ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος φτάνει το 13%, ενώ υπενθυμίζεται ότι η πρόταση των θεσμών που παρουσίασε στον Έλληνα Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για ΦΠΑ 23%.  Ας σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αναφορά σε άλλη ιδιωτικοποίηση (π.χ. ΑΔΜΗΕ ή «μικρή ΔΕΗ»).
Ολόκληρο το κείμενο, συνολικής έκτασης, 47 σελίδων, με τις ελληνικές προτάσεις προς τους θεσμούς έφερε στη δημοσιότητα η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της ενέργειας, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εισαγάγει για ψήφιση στη Βουλή τη νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου ως τον Οκτώβριο εφέτος. Παράλληλα, υπάρχει στο κείμενο η δέσμευση για εισαγωγή ενός προσωρινού μοντέλου πληρωμών για τον Μηχανισμό Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος που θα καλύπτει την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου 2015. Το ποσό που προβλέπεται να δοθεί στους δικαιούχους υπολογίζεται ως ποσοστό για την περίοδο αυτή ως προς την αρχική πρόταση για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015 και, όπως αναφέρει το έγγραφο των 47 σελίδων, ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να ανασχεδιάσει τη νομοθεσία για την αγορά ηλεκτρισμού και να λάβει υπόψιν της τις προτάσεις της ΡΑΕ για το ΝΟΜΕ , ενώ ο νέος μηχανισμός θα εφαρμοστεί μέσα σε 9 μήνες από την έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές. Επίσης, δεσμεύεται να σεβαστεί πλήρως τις Οδηγίες της ΕΕ που αφορούν το ρόλο και τη λειτουργία της ΡΑΕ, ενώ θα ενισχύσει και το ρυθμιστικό της πλαίσιο, όπου αυτό είναι απαραίτητο, για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της. Το νέο αυτό πλαίσιο θα προβλέπει και την οικονομική ανεξαρτησία της Αρχής.
Προβλέπεται νέος μηχανισμός για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, το οποίο ήδη προετοιμάζει το ΥΠΑΠΕΝ σε συνεργασία με τη γερμανική συμβουλευτική GIZ και θα είναι έτοιμο στα τέλη Ιουλίου και θα εφαρμοστεί ως τον Ιανουάριο του 2016. Ως το τέλος του έτους, επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα υπάρξει αποπληρωμή των οφειλών ύψους 200 εκατ. ευρώ των φορέων του δημοσίου και ΟΤΑ προς τη ΔΕΗ. Επίσης, σε 3 μήνες από την έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές θα υπάρχει νέο πλαίσιο προσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ. Γίνεται, εξάλλου, λόγος για την εισαγωγή ενός νέου φιλόδοξου σχεδίου εφαρμογής της εξοικονόμησης ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες, κρατικά και δημοτικά κτίρια με στόχο την αναζωογόνηση του κλάδου των κατασκευών στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα,υπάρχει η δέσμευση για ένα νέο σχέδιο αναβάθμισης των ηλεκτρικών δικτύων για τη βελτίωσης της απόδοσης, τη μείωση των διακοπών και τη μείωση του κόστους. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, τη δημιουργία νέων «πράσινων νησιών» με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ την ανάπτυξη νέων τεχνικών και λύσεων για «έξυπνα δίκτυα» σε συνεργασία με δίκτυα ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων στον τομέα της τεχνολογίας των «έξυπνων δικτύων», με συμμετοχή ελληνικών και διεθνών «παικτών» και πανεπιστημίων.
Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για ρυθμίσεις για τον εντοπισμό κινητών ή σταθερών δεξαμενών καυσίμων που χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο, καθώς και για τα σχετικά νομοθετικά μέτρα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=94569