Tuesday 30 June 2015

Με κάρτα αλλά λίγο «τσιμπημένη» η αμόλυβδη – Εντείνουμε τους ελέγχους λέει η ΓΓ Εμπορίου

Οι καταγγελίες καταναλωτών που επισκέφθηκαν πρατήρια στα οποία δεν έγινε δεκτή η πιστωτική τους κάρτα, κινητοποίησαν την κυβέρνηση χθες με αποτέλεσμα να υπάρξει ανακοίνωση ότι στα ιδιόκτητα πρατήρια των εταιρειών των ΕΛΠΕ (EKO, BP) της Μότορ Όιλ (Shell, Avin, Cyclon) και της Aegean Oil γίνονται αποδεκτές οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. 

Με ή χωρίς πιστωτική κάρτα πάντως το επόμενο ερώτημα είναι σε τι τιμή θα αγοράσουν οι καταναλωτές βενζίνη. Σύμφωνα λοιπόν με τις τιμοληψίες του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου ανάπτυξης, οι τιμές για την Αθήνα κινούνται στα επίπεδα του 1,5 έως 1,6 ευρώ το λίτρο με διακυμάνσεις που ξεκινούν από το 1,48 ευρώ το λίτρο και φτάνουν έως το 1,699 ευρώ το λίτρο.
Στη Θεσσαλονίκη η απλή αμόλυβδη ξεκινά από το 1,49 ευρώ και φτάνει μέχρι το 1,67 ευρώ το λίτρο επίσης με την πλειοψηφία των πρατηρίων να κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 1,6 ευρώ.  Σε τουριστικούς προορισμούς όπως οι Κυκλάδες οι τιμές ξεκινούν από το 1,58 ευρώ το λίτρο και φτάνουν μέχρι το 1,789 ενώ στην Κρήτη στα Χανιά η απλή αμόλυβδη ξεκινούσε από 1,592 και έφτανε μέχρι 1,70. Στην Αττική όπου υπάρχουν και τα περισσότερα πρατήρια στη χώρα, πάντως τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να αυξάνονται τα πρατήρια με «τσιμπημένες» τιμές και να περιορίζονται τα λεγόμενα φθηνά πρατήρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες και σήμερα μόλις 4 πρατήρια δηλώθηκε τιμή κάτω από 1,5 ευρώ όταν συνολικά δηλώθηκαν νέες τιμές σε περισσότερα από 200 πρατήρια. Την ίδια στιγμή, μεγάλος αριθμός πρατηρίων κινήθηκε πάνω από το μέσο όρο δηλώνοντας τιμή πάνω από το 1,6 ευρώ το λίτρο.  Από τους ελέγχους που διενέργησε πάντως η Γενική Γραμματεία Εμπορίου δεν προκύπτει να υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας ενώ δόθηκε εντολή τις επόμενες ημέρες να ενταθούν οι έλεγχοι.  Τέλος σύμφωνα με τη ΓΓΕ υπάρχει συνεχής επικοινωνία με όλους τους φορείς της αγοράς, τα διυλιστήρια, τις εταιρείες αλλά και τους πρατηριούχους.

http://energypress.gr/news/me-karta-alla-ligo-tsimpimeni-i-amolyvdi-enteinoyme-toys-eleghoys-leei-i-gg-emporioy