Monday, 29 June 2015

Στο ναρκοπέδιο των capital controls και η ενεργειακή αγορά- Τα παράπλευρα θύματα

Σφίγγουν σαν θηλιά γύρω από το λαιμό και των ενεργειακών επιχειρήσεων οι επιπτώσεις από την επιβολή capital controls που συνοδεύονται φυσικά από την ανησυχία για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Στα αχαρτογράφητα νερά των capital controls ο πρώτος φόβος αφορά την αδυναμία αποπληρωμής των προιόντων και υπηρεσιών που παρέχουν σε ενεργειακές επιχειρήσεις οι ξένοι προμηθευτές τους.
 Σε δεύτερο βαθμό το ερώτημα είναι τι θα απογίνει με τις λιγοστές μικρές και μεγάλες σε εξέλιξη και προγραμματισμένες επενδύσεις.

"Η καθημερινή λειτουργία της αγοράς είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τις τελευταίες ώρες, ξένοι προμηθευτές επικοινωνούν πανικόβλητοι μαζί μας, και μας ρωτών πως θα μπορούμε από σήμερα, μετά τα capital controls, να τους πληρώνουμε. Yπάρχει τεράστια ανησυχία", διαμηνύει ο διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου Μαθιός Ρήγας. 

Στην περίπτωση του Πρίνου μπορεί η παραγωγή να πωλείται στην BP ωστόσο τα χρήματα καταβάλλονται σε λογαριασμό τράπεζας στην Ελλάδα. "Το μεγάλο ερωτηματικό ωστόσο για την Ενεργειακή Αιγαίου σχετίζεται με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα γεωτρήσεων που ξεκινάει άμεσαΑν δεν μπορέσουμε να πληρώσουμε προμηθευτές και να φέρουμε υλικά θα αναγκαστούμε να το διακόψουμε”, λέει ο κ. Ρήγας.
Ανοίγοντας επομένως τα σύνορα του οικονομικού παραλογισμού, πέραν των προβλημάτων που θα προκαλέσουν τα capital controls στην καθημερινή λειτουργία των ενεργειακών επιχειρήσεων, υπάρχουν και άλλα θύματα. Από πιθανή ακύρωση παραγγελιών από το εξωτερικό, και αδυναμία πλέον διασφάλισης εξαγωγικών επιπτώσεων, μέχρι ο φόβος αναστολής μεγάλων προγραμματισμένων επενδύσεων.
Διότι πέραν της δυσκολίας εκτέλεσης τραπεζικών συναλλαγών, στην ενέργεια, όπως και σε κάθε κλάδο, οι πρώτες επιπτώσεις από την επιβολή capital controls έχουν σαν θύμα την βαριά πληρωμένη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων που πλέον αμφισβητείται ολοκληρωτικά.
Κίνδυνος για επενδύσεις
Τι θα γίνει για παράδειγμα με το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα ;  Τι θα συμβεί με τις επενδύσεις που τρέχουν στα αιολικά πάρκα ; Τι θα γίνει με την ασφάλεια των εξαγωγικών πιστώσεων ; Ποια τύχη θα έχει ο γύρος παραχώρησεων της 14ης Ιουλίου για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Νοτίως της Κρήτης ; 
Ειδικά γι' αυτή την τελευταία περίπτωση, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι ακόμη και αν κατέβουν στο διαγωνισμό τα ΕΛΠΕ "στην υπηρεσία του εθνικού συμφέροντος" όπως άφησε προ ημερών να εννοηθεί ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρ. Στεργιούλης, επιχειρηματικός ανταγωνισμός, τουλάχιστον σοβαρός, δεν θα υπάρξει. Υπό αυτό πρίσμα, ίσως το σενάριο παράτασης του διαγωνισμού επανέλθει.
Το σοκ για την αγορά και τις επιχειρήσεις ήταν και είναι τεράστιο. Σε όλο το φάσμα των εταιρειών, τόσο των ιδιωτικών, όσο και των κρατικών ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, κοινός παρονομαστής είναι η μεγάλη ανησυχία όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο θα καλύπτουν από εδώ και πέρα τις υποχρεώσεις τους προς Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά για την τρωθείσα φερεγγυότητά τους.
Σε επίπεδο μικρότερων επενδύσεων οι οιωνοί είναι ακόμη χειρότεροι. Πάρτε για παράδειγμα τα πολλές εκατοντάδες φωτοβολταικά πάρκα. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα που μεταφέρουν από χθες Ελληνες επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με το εξωτερικό είναι πως ακόμη και οι περιορισμένες σε χρόνο και χρήμα πιστώσεις που τους παρείχαν οι ξένοι προμηθευτές τους για εισαγωγές εμπορευμάτων και πρώτων υλών, θα σταματήσουν εντελώς. Από το 30% ως 60% του κόστους αγοράς που αναγκάζονταν να καταβάλλουν σε μετρητά, το ποσοστό αυτό θα φτάσει πλέον το 100%. 
Το σενάριο της ρήξης
Από εκεί και πέρα το σενάριο της ρήξης και της τυχόν αυριανής χρεοκοπίας στα δάνεια του ΔΝΤ θα επιδράσει καταλυτικά και στην ικανότητα χρηματοδότησης των ενεργειακών επιχειρήσεων, από τις ιδιωτικές μέχρι τις μεγάλες κρατικές (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ) σε μια περίοδο που χρειάζονται φθηνά κεφάλαια κίνησης ή υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας.
Ασφαλώς οι μεγαλύτερες ενεργειακές επιχειρήσεις της αγοράς θα βρεθούν σε πλεονεκτικότερη θέση αφού εδώ και καιρό έχουν μεταφέρει καταθέσεις στο εξωτερικό και επομένως μπορούν να χρηματοδοτούν με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη άνεση τις εδώ δραστηριότητές τους. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό που ήταν καθεστώς τόσο καιρό για τις μικρές θα πλήξει πλέον και τις μεγάλες επιχειρήσεις, ασχέτως αν εδώ και καιρό έχουν καταρτίσει "Plan B".

Δάνεια σε ευρώ και δολάρια

Τέλος, και καθώς το Grexit δεν είναι και τόσο μακριά, το θέμα των τεράστιων χρεών που μεταφέρουν στις πλάτες τους πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, είναι επίσης ένα εξαιρετικά επίφοβο όπλο κατά της βιωσιμότητάς τους. Και το πρόβλημα σε ένα Grexit δεν είναι μόνο οι υποχρεώσεις προς τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες εκ των πραγμάτων θα ρυθμισθούν, αλλά τα ομολογιακά δάνεια αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν εκδοθεί σε ευρώ ή σε δολάρια από ξένους πιστωτές. Τέτοια για παράδειγμα είναι η περίπτωση της ΔΕΗ.
Σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος η αξία των δανείων θα διπλασιασθεί λόγω της υποτίμησης και ενώ όπου είναι δυνατόν θα γίνει προσπάθεια να επαναπροδιοριστούν χαμηλότερα τα χρέη, στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι σαφές πως η εξυπηρέτησή τους θα είναι δύσκολη ή και ανέφικτη ακόμη και από τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες παράλληλα θα υποστούν συντριπτικές απώλειες εσόδων λόγω της απώλειας αγοραστικής δύναμης στο εσωτερικό.  
 
http://energypress.gr/news/sto-narkopedio-ton-capital-controls-kai-i-energeiaki-agora-ta-parapleyra-thymata