Tuesday 30 June 2015

Χωρίς δραματικές αλλαγές η ηλεκτρική αγορά – Ο ΛΑΓΗΕ πληρώνει κανονικά τους εισαγωγείς

Χωρίς δραματικές αλλαγές λειτουργεί η ηλεκτρική αγορά, μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και την επιβολή capital controls. Μπορεί να καταγράφεται μια μικρή συρρίκνωση στις εισαγωγές ενέργειας από την Κυριακή έως και σήμερα, με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για τον ΗΕΠ, ωστόσο, εκπρόσωποι των εμπόρων της αγοράς επισημαίνουν ότι η κατάσταση τείνει να σταθεροποιηθεί. Σημαντική παράμετρος στην εκτίμηση αυτή θεωρείται το γεγονός ότι ο ΛΑΓΗΕ καταβάλει κανονικά τις πληρωμές προς τους εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας, που διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα, ενώ αναζητείται λύση και για την τακτοποίηση των εμπόρων με λογαριασμούς εκτός συνόρων.
Την Κυριακή οι εισαγωγές ενέργειας ανήλθαν σε 38,5 GWh, τη Δευτέρα μειώθηκαν στις 31,8 GWh και σήμερα φθάνουν στις 27 GWh. Την εικόνα της ημερήσιας αγοράς συμπληρώνουν τις δύο τελευταίες ημέρες, η φουλ λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η εισαγωγή στο σύστημα της Μεγαλόπολης V, παρά το γεγονός ότι είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και το φυσιολογικό επίπεδο των υδροηλεκτρικών. Από το σύστημα απουσιάζουν στο συγκεκριμένο διάστημα μονάδες των ανεξάρτητων παραγωγών, πλην της Αλουμίνιον.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Εμπόρων Ηλεκτρισμού Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, μιλώντας στο energia. gr, απέδωσε τη συρρίκνωση των εισαγωγών κατά το τελευταίο τριήμερο στο φόβο ορισμένων εμπόρων, για την αδυναμία πληρωμών, εξαιτίας των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο, σύμφωνα με την αγορά, ο ΛΑΓΗΕ καταβάλει χωρίς κανένα πρόβλημα τις πληρωμές και χθες απέδωσε το ΦΠΑ του προηγούμενου μήνα. Την Πέμπτη αναμένεται να τακτοποιηθούν και οι αντίστοιχες πληρωμές για την εβδομάδα που προηγήθηκε.
Βεβαίως, υφίσταται αυτή τη στιγμή ένα ζήτημα με τις πληρωμές εκτός συνόρων και όσων εμπόρων διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό. Μέχρι χθες το απόγευμα, όπως είπε ο κ. Αθανασιάδης, αυτό το πρόβλημα δεν είχε λυθεί. Προσδοκάται ότι εάν η ΔΕΗ, που κάνει και το μεγαλύτερο όγκο εισαγωγών, λάβει εξαίρεση, ως κοινωφελής επιχείρηση, τότε κάτι ανάλογο θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους εμπόρους.
Ωστόσο, ο κ. Αθανασιάδης επισήμανε ότι οι εισαγωγές θα διευκολύνονται για τρεις λόγους. Πρώτον, για όσες, με βάση τις υπογραμμένες συμβάσεις, γίνονται με προπληρωμή. Δεύτερον, γιατί ισχύει και στην Ελλάδα νόρμα του EFET, με βάση την οποία οι πληρωμές μπορούν να γίνουν 20 ημέρες μετά την παράδοση. Και τρίτον, γιατί δεν έχει νομική βάση ακόμη η ακύρωση των παραδόσεων, υπό το φόβο αδυναμίας πληρωμής.
Ο κ. Αθανασιάδης προέβλεψε ότι οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας θα σταθεροποιηθούν, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν από τα δικαιώματα που αγοράσθηκαν για το μήνα Ιούλιο. Όπως προκύπτει, παρατηρείται αύξηση αγοράς δικαιωμάτων από εγχώριους εμπόρους, με μείωση των ξένων. Με δεδομένο, συνεπώς, κατέληξε ο κ. Αθανασιάδης, ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα από πλευράς ΛΑΓΗΕ για τις πληρωμές εντός συνόρων, αναμένεται να συνεχισθούν οι εισαγωγές αμείωτα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=95551