Tuesday 30 June 2015

Τζακ Γκρίνμπεργκ: Εκμεταλλευτείτε τα κοιτάσματα του Αιγαίου για να λύσετε το οικονομικό σας πρόβλημα

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός δεν θα λυθούν ποτέ από τους οικονομολόγους ή τους πολιτικούς μονάχα. Προκειμένου να λύσει τα προβλήματά της, η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα πηγή εισοδήματος: Τα έσοδα από τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο. Αυτό θα μειώσει το ελληνικό χρέος, θα προσθέσει θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει στην οικονομική ανάκαμψη.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Τζακ Γκρίνμπεργκ, πρόεδρος της Grynberg Petroleum Company, της Pricaspian Development Corporation και της Superior Energy Company, Inc., MOST Power, LLC.

Ο ίδιος τονίζει τα εξής:

Είμαι μηχανικός πετρελαίου με διεθνή λόγο επιτυχίας 96,4% στην ανακάλυψη πετρελαίου και 100% συγκεκριμένα στην Ελλάδα στις αρχές του 1970. Έκανα τρεις ανακαλύψεις στο Αιγαίο ανάμεσα στο 1969 και το 1974 προτού η κυβέρνηση εθνικοποιήσει τις ανακαλύψεις χωρίς αποζημίωση, μετά τον Ιούνιο του 1975.
Ανακάλυψα το κοίτασμα πετρελαίου East Thassos το 1973. Εκείνη την εποχή το κοίτασμα αυτό δεν ήταν βιώσιμο επειδή τα 100 μέτρα του ψωμμίτη πλημμήρησαν με πετρέλαιο στις δοκιμές. Σήμερα, έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε οικονομικά και επικερδώς να παράγουμε καθαρά πετρέλαιο από τον συγκεκριμένο σχηματισμό.
Κατά τη γνώμη μου, βάσει των πρωτογενών, δευτερογενών και τεταρτογενών μεθόδων άντλησης, το κοίτασμα East Thassos θα μπορούσε να παράγει τουλάχισοτν 1,6 δις. βαρέλια πετρελαίου. Βάσει της εφαρμογής διεθνώς αποδεκτών συμφωνιών διαμοιρασμού των εσόδων, αν το κοίτασμα αναπτυσσόταν, η κυβέρνηση και ο λαός θα λάμβαναν το 35% των καθαρών κερδών. Με βάση την σημερινή τιμή 60 δολαρίων ανά βαρέλι, θα απέδιδε 35 δις. δολάρια σε καθαρά κέρδη.
Κατά την διάρκεια της εργασίας μου στην Ελλάδα πριν από τέσσερις δεκαετίες, αναγνώρισα σεισμικά τέσσερις πετρελαϊκές γεωλογικές δομές στα ανατολικά του Αιγαίου, τις οποίες ονόμασα Cape Maronias. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συγκέντρωσα τότε, κατά τη γνώμη μου το κοίτασμα Cape Maronias μπορεί να αποφέρει άλλα 35 δις. δολάρια στην ελληνική οικονομία. Τα δύο παραπάνω κοιτάσματα βρίσκονται σε νερά με βάθος περίπου 100 μέτρων, άρα είναι εύκολο να γίνει γεώτρηση με τη σημερινή τεχνολογία, η οποία φτάνει σε βάθη 3.000 μέτρων.
Μεταξύ των ηγετών της ευρωζώνης, η καγκελάριος Μέρκελ, ως πρώην χημικός, θα καταλάβαινε τις τεχνικές βάσεις πίσω από το δυναμικό που υπάρχει για την εκμετάλλευση του πετρελαίου στις θάλασσες της Ελλάδας. Τα έσοδα από αυτή την ανάπτυξη και η πιθανότητα περαιτέρω ανακαλύψεων στο Αιγαίο, όχι μόνο εξασφαλίζουν την αποπληρωμή των τεράστιων δανείων που χρωστά η Ελλάδα, αλλά θα δώσουν και σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Άρα, η προσέγγισή μου για την Ελλάδα είναι απλή: Για να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την επίλυση των προβλημάτων, πρέπει να εκμεταλλευτεί το πετρελαϊκό δυναμικό στις θάλασσές της. Το εγχείρημα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για οτ καλό των Ελλήνων και των δανειστών τους.
 
http://energypress.gr/news/tzak-gkrinmpergk-ekmetalleyteite-ta-koitasmata-toy-aigaioy-gia-na-lysete-oikonomiko-sas