Monday 29 June 2015

Για επενδύσεις και ρύπους συνομιλούν Ε.Ε.-Κίνα

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσουν κινεζικές επενδύσεις στο νέο ευρωπαϊκό διαρθρωτικό ταμείο και θέματα μείωσης ρύπων, σε συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες. "Η συνάντηση αυτή θα στείλει ένα θετικό σήμα ότι η Κίνα και η ΕΕ μπορούν να ωθήσουν την ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων και καινοτομίας", είπε ο υφυπουργός εμπορίου της Κίνας Ουάνγκ Σουγουέν μια μέρα πριν τη πρώτη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ και των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ηγετών της ΕΕ Ντόναλντ Τούσκ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν το ποσό μιας αναμενόμενης δέσμευσης από την πλευρά της Κίνας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές δομές, σημάδι ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε εμπορικά θέματα και θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Κίνα έχουν πάψει να διχάζουν τις Βρυξέλλες και το Πεκίνο στα ψηλότερα επίπεδα.
Η δέσμευση της Κίνας να υπογράψει συμφωνία είναι το πιό πρόσφατο βήμα στις προσπάθειές της να παίξει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της διεθνούς οικονομίας και ακολουθεί αποφάσεις από σημαντικές χώρες-μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν στην Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών της οποίας ηγείται η Κίνα, αψηφώντας την Ουάσινγκτον.
Η αλλαγή στη στάση της Κίνας φαίνεται από το ότι ο Λι διατίθεται να δώσει συνέντευξη τύπου στο τέλος της συνόδου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ΕΕ. Στο παρελθόν, η απροθυμία των ανώτατων Κινέζων αξιωματούχων να δώσουν συνεντεύξεις τύπου μετά από ανώτατα συμβούλια στις Βρυξέλλες ήταν πηγή σύγκρουσης γιατί η ΕΕ περηφανεύεται για την ανοιχτή στάση της απέναντι στα μέσα ενημέρωσης.
Στη Σύνοδο αναμένεται επίσης να συζητηθεί και ο ρόλος της Κίνας στην προσπάθεια της ΕΕ να σπρώξει μια νέα διεθνή συμφωνία για την αλλαγή κλίματος στις συνομιλίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλία προς το τέλος του χρόνου. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου (ευθύνεται για περίπου 25% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκόσμια) έχει αλλάξει στάση από τη τελευταία Σύνοδο του ΟΗΕ το 2009, καθώς αντιμετωπίζει κοινωνική κρίση λόγω της ρύπανσης, και έχει δηλώσει ότι θα παρουσιάσει τα σχέδια της για μείωση των ρύπων στον ΟΗΕ στο πρώτο μισό του χρόνου, ενώ πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό να το κάνει στις Βρυξέλλες.
 
http://energypress.gr/news/gia-ependyseis-kai-rypoys-synomiloyn-ee-kina