Tuesday 30 June 2015

Κύπρος: Νέα φόρμουλα για κάλυψη του κενού του Ταμείου ΑΠΕ

Νέα φόρμουλα, υπό τη μορφή κανονισμών που θα ισχύσουν μόνο ως το τέλος του 2015, συζήτησαν οι Επιτροπές Εμπορίου και Οικονομικών, την Τρίτη, σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του Ταμείου των ΑΠΕ που προκύπτει από τη μείωση του κόστους αποφυγής παραγωγής ηλεκτρισμού, το οποίο θα μεταφερθεί στους καταναλωτές (€5,7 εκ.) και στους παραγωγούς ΑΠΕ (€1,5 εκ.).

Στην κοινή συνεδρία των δύο Επιτροπών, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είδαμε τα θέματα του Προϋπολογισμού του Ταμείου των ΑΠΕ και μια συγκεκριμένη τροποποίηση που ήρθε εκ μέρους του Υπουργείου με κανονισμούς για κάλυψη του κενού που δημιουργήθηκε στο Ταμείο ένεκα της μείωσης του κόστους αποφυγής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος
Υπενθύμισε ότι αρχικά το Υπουργείο είχε καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για να του δίνεται το δικαίωμα να εκδίδει διάταγμα, εφαρμόζοντας ένα αλγόριθμο με τρόπο ώστε να καλύπτεται όποτε δημιουργείται το κενό στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, η Βουλή δεν αποδέχθηκε την επίλυση του θέματος με την έκδοση διαταγμάτων γι' αυτό και το Υπουργείο επανήλθε με τους κανονισμούς που ρυθμίζουν το θέμα ως το τέλος του 2015.
«Θα γίνει μια αποκοπή από τους παραγωγούς του ύψους του €1,5 εκ. το οποίο θα λάβουν πίσω μέχρι 31/12/2017 όταν το ταμείο ρύπων θα έχει μέσα λεφτά», εξήγησε ο κ. Ζαχαρίου. Με αυτό τον τρόπο, με τον οποίο είναι και σύμφωνοι όλοι οι παραγωγοί, λύνεται το πρόβλημα της βιωσιμότητας των εταιρειών παραγωγής ηλιακής ενέργειας και ταυτόχρονα ένα μέρος θα συμπληρωθεί από τους καταναλωτές.
Πρόσθεσε ότι «είναι ένα ευχάριστο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί». Ανέφερε παράλληλα ότι εκεί που ένα νοικοκυριό γλιτώνει €140, τώρα θα γλιτώσει τώρα €132. Διευκρίνισε παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι τα στοιχεία που δίνει αφορούν την κατανάλωση του μέσου νοικοκυριού της Κύπρου.
Θεωρούμε ότι η διαδικασία και οι συνομιλίες που ξεκινήσαμε με το Υπουργείο Γεωργίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος θα φέρει αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας και δεν θα ξαναχρειαστεί να επανέλθουμε. Όσον αφορά το Ταμείο Ρύπων, εξήγησε ότι βοηθάει τον καταναλωτή διότι αν δεν χρηματοδοτούσε τους ρύπους της ΑΗΚ η τιμή του ρεύματος θα ήταν πολύ πιο ψηλή.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε ότι η επιβολή της όποιας νέας φορολογίας, έστω και αν είναι προσωρινή, θα πρέπει να είναι το ύστατο μέτρο για τη σωτηρία του ταμείου.
Θα πρέπει, είπε, η Κυβέρνηση να εξετάσει και άλλους τρόπους ενίσχυσης του ταμείου, όπως τα έσοδα δημοπράτησης των δικαιωμάτων αερίου του θερμοκηπίου τα οποία πρέπει να καταλήγουν στο Ταμείο.
«Έχουμε ως ΑΚΕΛ εισηγηθεί να προχωρήσουμε στην έγκριση του προϋπολογισμού του Ταμείου χωρίς το  προϋπολογιζόμενο ποσό από το έκτακτο πράσινο τέλος και την αύξηση του ποσού που θα εισρεύσει στο Ταμείο από τα 2 στα 3 εκ ευρώ και ανάλογα με το ύψος του κόστους αποφυγής της ΑΗΚ και αν υπάρχει ανάγκη, χωρίς πίεση του χρόνου, το Φθινόπωρο να δούμε νηφάλια πως μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα», δήλωσε.
Με αυτό το τρόπο, είπε ο κ. Κώστα, το ταμείο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και το κυριότερο θα αποφύγουμε την επιβολή νέας φορολογίας στους καταναλωτές.
Η εισήγηση, όπως είπε, απορρίφθηκε και έτσι το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Εμπορίου.
Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι το θέμα είναι κατεπείγον γιατί μετά από παρέμβαση της Επιτροπής «έχουν πληρωθεί κάποια χρήματα από την ΑΗΚ στους παρόχους των ΑΠΕ στην προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί από τη στάση πληρωμών της προηγούμενης εβδομάδας».
Η λύση, είπε, που δίνεται από την Κυβέρνηση είναι «λύση ανάγκης, θα έχει περιορισμένη διάρκεια όπως μας έχουν εξηγήσει και πιο αναλυτικά το πρόβλημα θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε το Σεπτέμβρη με μια πιο ευρύτερη δυνατότητα συζήτησης».
Ο κ. Βότσης συνέχισε λέγοντας ότι η ΚΟ του ΔΗΚΟ θα μελετήσει την πρόταση της Κυβέρνησης, η οποία σίγουρα προβλέπει ότι «το μεγάλο ποσό θα το πληρώσουν οι καταναλωτές». Μπορεί, είπε, να είναι μικρό αυτό το ποσό σε σχέση με το όφελος που έχουν και όντως υπάρχει όφελος από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, όμως πρόσθεσε, «δεν παύει την οποιαδήποτε επιπλέον  ανάγκη αυτής της ενίσχυσης του ταμείου σήμερα, €5,7 εκ. θα μεταφερθούν στους καταναλωτές και €1,5 εκ. στους παρόχους των ΑΠΕ, οι οποίοι μάλιστα θα το πάρουν και πίσω αυτό το ποσό μέχρι τα τέλη του 2017».
Θεωρούμε ότι η οριστική λύση αυτού του ευχάριστου μεν αλλά προβλήματος δε, ελπίζουμε να τη βρούμε μέσα από τη διαχείριση του Ταμείου για τους ρύπους.  Για φέτος, πρόσθεσε, υπάρχουν €4 εκ. και από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα €2 εκ. με το νόμο που έχουμε ψηφίσει. Υπάρχουν, ανέφερε, ενδείξεις ότι για το 2016 θα έχουμε περισσότερα έσοδα από το Ταμείο Ρύπων και εμείς θεωρούμε ότι οποιαδήποτε επιπλέον να γίνεται οποιαδήποτε ενίσχυση που χρειάζεται μέσα από τους ρύπους.
«Μου έρχεται πραγματικά πολύ δύσκολο να ψηφίσω μια νομοθεσία που ουσιαστικά μεταφέρει στα βάρη των καταναλωτών ένα τέλος που για το 2015 θα είναι του ύψους των 6 εκ», είπε από την πλευρά του σε δηλώσεις του για το θέμα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.
Όσο και αν φαίνεται λίγο αυτό για τον κάθε ένα, είναι όμως πολλά στο σύνολο, 6 εκ. φορολογία για  να στηριχθεί το Ταμείο ΑΠΕ, τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα εκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό και δεν τα χρησιμοποιεί και είναι από το Ταμείο των Ρύπων, πρόσθεσε. Σύμφωνα  με τον κ. Περδίκη, «αντί να χρησιμοποιήσει αυτά τα ποσά η Κυβέρνηση καταφεύγει και πάλι στην φορολογία». Είναι πραγματικά αδιανόητο πως σκέφτεται αυτή η Κυβέρνηση ώρες, ώρες, είπε.

(ΚΥΠΕ)
 
http://energypress.gr/news/kypros-nea-formoyla-gia-kalypsi-toy-kenoy-toy-tameioy-ape