Friday 26 June 2015

Στέλιος Ψωμάς: Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ για τους συσσωρευτές ώστε να ανοίξει η αγορά

Για την προοπτική επιδότησης από το ΕΣΠΑ για την αποθήκευση ενέργειας, μίλησε χθες στο συνέδριο «Επενδύσεις και Υποδομές για την Πράσινη Ανάπτυξη και την Καινοτομία» ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κ. Στέλιος Ψωμάς. Όπως είπε, σε περίπτωση που θα υπάρξουν επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, θα ήταν καλύτερο να αφορούν τους συσσωρευτές (μπαταρίες) προκειμένου να ανοίξει η συγκεκριμένη αγορά.

Ο σύμβουλος του ΣΕΦ υπενθύμισε ότι προς το παρόν και μέχρι να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, γίνονται δεκτές αιτήσεις για συστήματα ως 100 kwp που συνδέονται στη χαμηλή τάση και πρόσθεσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται ότι ο Διαχειριστής θα δέχεται αιτήσεις και για σύνδεση στη μέση τάση. Το κόστος σύνδεσης στο δίκτυο χαμηλής τάσης για ισχύ ως 55 kwp είναι 300 ευρώ και αν αντικατασταθεί ο μετρητής είναι 370 στις μονοφασικές και 390 ευρώ στις τριφασικές παροχές. Για ισχύ άνω των 55 kwp, ανέρχεται σε 450 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές συμψηφισμού, διαμορφώνονται για τα οικιακά τιμολόγια σε 0,13 - 0,14 ευρώ/kwh, για τα εμπορικά σε 0,09 - 0,13 και για τα αγροτικά σε 0,07 ευρώ/kwh. Ο κ. Ψωμάς είπε ότι το όφελος για τον οικιακό αυτοπαραγωγό για ένα σύστημα ισχύος 3,5 kwp διαμορφώνεται στα 11.600 ευρώ (στην 25ετία) με την εσωτερική απόδοση των κεφαλαίων (IRR) να διαμορφώνεται σε 9,2% και για τον εμπορικό (7 kwp) σε 20.450 ευρώ, με την απόδοση να προσεγγίζει το 14,5%.
Σε σχετικό ερώτημα, τέλος, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο σύστημα από τη διείσδυση των Φ/Β μέσω του net-metering, ανέφερε ότι, σύμφωνα με μελέτες του ΣΕΦ, δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα στα δίκτυα (υπερφόρτωση κ.τλ.) για την επόμενη πενταετία, καθώς ο ρυθμός διείσδυσης θα είναι πιο αργός συγκριτικά με τη ραγδαία αύξηση των Φ/Β την τελευταία πενταετία.

http://energypress.gr/news/stelios-psomas-epidotiseis-apo-espa-gia-toys-syssoreytes-oste-na-anoixei-i-agora