Tuesday, 2 June 2015

Αθ. Δαγούμας: Οι ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας - BRICS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα «σχέδιο δράσης για την ενέργεια» σε διπλωματικό επίπεδο με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ, με την αξιοποίηση των τεράστιων  ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων της Αλγερίας. Μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την εκμετάλλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται να παρουσιασθεί τον επόμενο χρόνο.

Όπως αναφέρει το Euractiv.gr, ο Miguel Arias Cañete, Επίτροπος για την Κλιματική Δράση και Ενέργεια, έχει συμφωνήσει σε μια «συνεκτική προσέγγιση» με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, όσον αφορά  στις χώρες εφοδιασμού φυσικού αερίου, όπως η Νορβηγία και η Ρωσία. «Προς το παρόν, έχουμε εστιάσει την προσοχή μας στη Μεσόγειο», είπε ο Cañete σε μια μικρή ομάδα  δημοσιογράφων  στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας τις «τεράστιες δυνατότητες» της Αλγερίας.
Η Επιτροπή θα διοργανώσει  επιχειρηματικό φόρουμ «στις αρχές του επόμενου χρόνου» για να αναλύσει τους λόγους πίσω από τις ελλείπεις επενδύσεις στην Αλγερία όσον αφορά στην εξόρυξη φυσικού αερίου, καθώς και τις δυνατότητες για την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων – τόσο συμβατικών όσο και των μη συμβατικών.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι μέρος του σχεδίου για την ενεργειακή ένωση της Κομισιόν, ένα έργο το οποίο έλαβε πολιτική ώθηση μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία ανέδειξε  την εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Επίμαχο θέμα είναι η προτίμησή της Αλγερίας για  μακροπρόθεσμες συμβάσεις, ενώ οι αγορές καθοδηγούνται από τις τιμές άμεσης παράδοσης, είπε ο Cañete.
Αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν επίσης ότι οι επενδυτές συχνά αποθαρρύνονται από τους αυστηρούς κανόνες της Αλγερίας, η οποία υποχρεώνουν τις ξένες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε μια  κοινοπραξία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, Sonatrach. «Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν επενδύουμε πολλά στην Αλγερία προς το παρόν και οι αγωγοί είτε δεν αξιοποιούνται επαρκώς ή δεν χρησιμοποιούνται  καθόλου. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ασφαλής πηγή εφοδιασμού για την ΕΕ, έτσι θα πρέπει να έχουμε μια πιο στενή σχέση », δήλωσε ο Cañete.
Άλλες χώρες που έχουν μπει στο στόχαστρο των Βρυξελλών είναι η Νορβηγία, η οποία ξεπέρασε τη Ρωσία ως ο πρώτος προμηθευτής φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη τον Μάιο, και η Τουρκία, με την οποία η Επιτροπή θα ξεκινήσει ενεργειακό διάλογο υψηλού επιπέδου, τον Οκτώβριο. Ένα μεγάλο «πακέτο»  νομοθεσίας θα ακολουθήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού με αέριο.

Εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου

Μια σημαντική πτυχή της προσέγγισης της Επιτροπής θα είναι να διασυνδεθούν τα δίκτυα αγωγών στην Ευρώπη, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια αναμενόμενη αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). «Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία με το LNG αυτή τη στιγμή. Η αγορά φυσικού αερίου πρόκειται να αλλάξει δραματικά στο μέλλον», επεσήμανε ο Cañete  και προέβλεψε την ανακοίνωση σχετικής στρατηγικής το δεύτερο μέρος του 2016.
«Έχουμε την Αυστραλία, η οποία αναπτύσσεται για να γίνει ένας σημαντικός προμηθευτής στον κόσμο. Έχουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εξάγουν LNG, και έχουμε ένα κεφάλαιο για την ενέργεια στην ΤΤΙΡ, όπου συζητάμε για το εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου. Έτσι, με την ποσότητα του φυσικού αερίου που έρχεται, οι τιμές LNG πρόκειται να γίνουν ανταγωνιστικές σε σχέση με το φυσικό αέριο των αγωγών. Έτσι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σύγκλιση στα μέσα του χρόνου», ανέφερε.
Ωστόσο, περεταίρω προσπάθειες θα χρειαστούν για να συνδεθούν οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου,  τόνισε ο Cañete, λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να λυθεί το πρόβλημα της διασύνδεσης μέσω Γαλλίας».  Άλλες περιοχές στις οποίες θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες είναι οι χώρες της Βαλτικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου 14 έργα διασύνδεσης είναι επί του παρόντος στο στάδιο της ανάπτυξης. Μερικά από αυτά τα έργα θα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη», είπε ο Ισπανός Επίτροπος, εφιστώντας την προσοχή σε μια υπάρχουσα λίστα  έργων, η οποία θα ενημερωθεί το φθινόπωρο. Μεγάλα έργα αγωγού φυσικού αερίου, όπως ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, αναμένεται επίσης να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου.
 
http://energypress.gr/news/shedio-gia-ti-diaforopoiisi-ton-pigon-efodiasmoy-fysikoy-aerioy-etoimazei-i-ee