Friday 5 June 2015

Γεωπολιτικός τζόγος με τον Turkish Stream - εταιρεία ενεργειακών επενδύσεων δημιουργεί η κυβέρνηση

Τηλεφωνική συνομιλία είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν. Το ρωσικό RT αναφέρει ότι οι δύο άνδρες μίλησαν για την προμήθεια αερίου μέσω του Turkish Stream και συμφώνησαν να συναντηθούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που θα γίνει στα μέσα Ιουνίου, στην Αγία Πετρούπολη.

Από την πλευρά τους ελληνικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματική και ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, την επίσκεψη Τσίπρα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, και την συμμετοχή της Ελλάδας στην επενδυτική τράπεζα των BRICS.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Στην ίδρυση εταιρείας ενεργειακών επενδύσεων η οποία θα αποτελέσει το όχημα για την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό ρωσικών συμφερόντων Turkish Stream, προχωρά η ελληνική κυβέρνηση με μια κίνηση υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου και με με απρόβλεπτες συνέπειες, με δεδομένη την κάθετη αντίθεση τόσο της Ε.Ε. όσο και της αμερικανικής πλευράς.
Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών για την τροποποίηση του κώδικα της ελληνικής ιθαγένειας. Ενδεικτική της σημασίας αλλά και του τι σηματοδοτεί η ελληνική θερμή υποστήριξη στο αμφιλεγόμενο project της ρωσικής πλευράς, ήταν η τοποθέτηση του ειδικού απεσταλμένου του State Department Amos Hochstein ο οποίος από την Κύπρο ανέφερε ότι με τη στάση της στο θέμα του ρωσικού αγωγού η Ελλάδα γίνεται μέρος του προβλήματος.
Στην τοποθέτηση του κ. Hochstein αρχικά υπήρξε αντίδραση κύκλων του υπουργείου ΠΑΠΕΝ όπου γινόταν λόγος για ανεπίτρεπτη παρέμβαση ενώ σήμερα λίγο πριν την κατάθεση της τροπολογίας επανήλθε ο αρμόδιος υπουργός με επίσημη δήλωσή του, που χαρακτήρισε “προκλητικές και σχεδόν απειλητικές” τις δηλώσεις του αμερικανού αξιωματούχου.
Ο κ. Λαφαζάνης σε σκληρό ύφος ανέφερε ότι “η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο, και δεν εκβιάζεται, ούτε θεωρεί ότι με τις ενεργειακές επιλογές της γίνεται μέρος κανενός προβλήματος”. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το θέμα του Turkish Stream αποτελεί αντικείμενο σφοδρής ενόχλησης όχι μόνο για την πλευρά της Ουάσιγκτον αλλά και για τις Βρυξέλλες. Ενδεικτικό της κρισιμότητας είναι το άτυπο απαγορευτικό που υπάρχει σε αξιωματούχους της ΕΕ να σχολιάζουν ακόμη και ανεπίσημα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει τον αγωγό που στοχεύει να παρακάμψει την Ουκρανία και να μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήδη πάντως η ελληνική πλευρά έρχεται αντιμέτωπη με την άρνηση άλλων Βαλκανικών χωρών να συμμετάσχουν στο έργο, όπως πρόσφατα συνέβη με την περίπτωση της Σερβίας.

http://energypress.gr/news/geopolitikos-tzogos-me-ton-turkish-stream-etaireia-energeiakon-ependyseon-dimioyrgei-i