Monday 8 October 2012

Απόψεις σχετικά με το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ προς το ΥΠΕΚΑ για την μείωση του κόστους των ενεργειακών πιστοποιητικών



Αναφορά της είδησης υπάρχει στον παρακάτω σύνδεσμο:

Η έννοια της επιθεώρησης περιλαμβάνει οπωσδήποτε την παρουσία του ενεργειακού επιθεωρητή στο κάθε ακίνητο για να κάνει αυτοψία στον χώρο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επιθεώρηση αυτόματη μέσω διαδικτύου λοιπόν.
Για τα παλαιά ακίνητα τώρα. Όντως οι ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων έχουν επιβαρυνθεί με ένα σωρό χαράτσια φόρους και επιπλέον κόστη για τα σπίτια τους. Η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για αυτόματη έκδοση ΠΕΑ μέσω internet για τα παλαιά ακίνητα βάσει των ετών παλαιότητας και υποστηρίζει από τα στατιστικά στοιχεία του ΥΠΕΚΑ ότι έτσι και αλλιώς όλα τα ακίνητα της δεκαετίας του 80 είναι ενεργειακής κατηγορίας Γ και ακόμα χαμηλότερης.
Όντως αν υπάρξει η κατάλληλη στατιστική επεξεργασία μπορούμε να θεωρήσουμε και να ομαδοποιήσουμε τα ακίνητα κάποιας σημαντικής παλαιότητας με την αντίστοιχη πιθανή ενεργειακή κατηγορία που ανήκουν. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει de facto για τα παλιά ακίνητα.
Σίγουρα θα υπάρξουν αποκλίσεις με αποτέλεσμα κάποια μικρή ομάδα παλιών ακινήτων να αποκτήσουν άλλη ενεργειακή κατηγορία από αυτή που θα έπρεπε να ήταν κανονικά. Πχ μπορεί ένα ακίνητο αντί για Δ κατηγορία να βγεί Ε ή Γ. Δεν επαρκεί λοιπόν μονάχα η παλαιότητα των ακινήτων για να καταταχθούν σε ενεργειακή κατηγορία.

Άλλο επιπλέον πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι η αναγραφή του θερμαντικού και ψυκτικού φορτίου του κάθε ακινήτου, το οποίο φορτίο καταγράφεται και είναι γνωστό στον ιδιοκτήτη με το ΠΕΑ. Οι τιμές αυτές είναι πολύ σημαντικές διότι θα μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης/μισθωτής να γνωρίζει τι θερμική και ψυκτική ισχύ χρειάζεται για να τοποθετήσει κλιματιστικό μηχάνημα για ψύξη και θέρμανση, ακόμα θα το χρειάζεται αν θελήσει να βάλει ηλεκτρικά καλοριφέρ. Ειδικά τώρα που το πετρέλαιο είναι ακριβότερο του ρεύματος, όλοι αναζητούν αυτά τα νούμερα για το σπίτι τους. Με το να λαμβάνουμε διάφορες εμπειρικές τιμές ότι πχ για θέρμανση με καλή μόνωση θέλουμε 80W/τμ δεν οδηγούμαστε σε σωστό αποτέλεσμα αλλά κατά προσέγγιση και μπορεί με τις αποκλίσεις που θα υπάρξουν και σε περίπτωση που θελήσουμε να βάλουμε κλιματιστικό να έχει χαμηλότερη ή υψηλότερη ισχύ από αυτή που πρέπει. Έτσι λοιπόν προσδιορισμός θερμικού και ψυκτικού φορτίου από την παλαιότητα του ακινήτου δεν γίνεται.

Σίγουρα θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση ΠΕΑ ώστε να μην ταλαιπωρείται ο μηχανικός – ενεργειακός επιθεωρητής που πρέπει να κοιτάει πολλές παραμέτρους για την έκδοση του ΠΕΑ.

Η μείωση κόστους έκδοσης ΠΕΑ έτσι όπως πάνε να την εφαρμόσουν, θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να απαλλαγούν από περιττά έξοδα, θα μειώσει τον τζίρο των μηχανικών και ενεργειακών επιθεωρητών οι οποίοι σαν ελεύθεροι επαγγελματίες δοκιμάζονται από την κρίση και την φορολόγηση που θα τους επιβάλλει το κράτος στο 35%. Και τέλος θα προκύψουν χιλιάδες ενεργειακά πιστοποιητικά με εσφαλμένα στοιχεία για τα εκάστοτε ακίνητα.

Η κατάταξη ακινήτου σε ενεργειακή κατηγορία μόνο βάσει παλαιότητας είναι αντιεπιστημονικό και σε περίπτωση που υιοθετηθεί από το ΥΠΕΚΑ είτε θα καταπέσει από τα ενδοχώρια ένδικα μέσα είτε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη που να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Πάλι θα είμαστε αυτοί που θα πρωτοτυπούν σε κάτι

No comments: