Monday 8 October 2012

Σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο νόμου για σύσταση Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας Καυσίμων

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει το ΥΠΕΚΑ από σήμερα και μέχρι την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, μέσω της ιστοσελίδας http://www.opengov.gr/minenv/?p=4509, το προσχέδιο Νόμου για την εναρμόνιση του Εθνικού Δικαίου με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2009/119/ΕΚ του Συμβουλίου, της 14ης Σεπτεμβρίου 2009, που αφορά στην υποχρέωση διατήρησης ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου από τα Κράτη-Μέλη.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, με το εν λόγω προσχέδιο, τροποποιείται η υφιστάμενη Νομοθεσία (άρθρα 12 και 13,ν. 3054/2002) και επιπλέον ενισχύεται η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, στο πλαίσιο ανάπτυξης αποτελεσματικότερου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων, συμπληρωματικού του μηχανισμού κρίσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις:

• Παραμένουν υπόχρεοι τήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης οι εισαγωγείς αργού, ή ημικατεργασμένων, ή πετρελαιοειδών προϊόντων και οι μεγάλοι τελικοί καταναλωτές που εισάγουν πετρελαιοειδή προϊόντα. Επίσης, το συνολικό επίπεδο αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας παραμένει στις τουλάχιστον 90 ημέρες μέσων ημερήσιων καθαρών εισαγωγών.

• Προβλέπεται, για πρώτη φορά, η σύσταση με Προεδρικό Διάταγμα Ανώνυμης Εταιρίας μη κερδοσκοπικού σκοπού (Κεντρικός Φορέας Τήρησης Αποθεμάτων - ΚΦΔΑ), που εποπτεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σκοπός της θα είναι η απόκτηση, διατήρηση και πώληση αποθεμάτων πετρελαίου και θα λειτουργεί χάριν του Δημοσίου συμφέροντος.

• Δίδεται η δυνατότητα στους υπόχρεους φορείς να μεταβιβάζουν ένα ποσοστό της υποχρέωσή τους σε οικονομικούς φορείς ή ΚΦΔΑ άλλων Κρατών-Μελών, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 της Οδηγίας.

• Εισάγονται νέες μέθοδοι υπολογισμού του ύψους της υποχρέωσης και του συνολικού επιπέδου των διατηρούμενων αποθεμάτων πετρελαίου.

• Προβλέπεται η τήρηση αποθεμάτων στα προϊόντα των κατηγοριών του άρθρου 3 παρ. 1 του ν. 3054/2002.

• Προβλέπονται αυστηρές (ποινικές και διοικητικές) κυρώσεις, για τη παράβαση των υποχρεώσεων τήρησης αποθεμάτων.

Λεπτομέρειες για την εν γένει διαδικασία τήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης, θα καθοριστούν με τον Κανονισμό Τήρησης Αποθεμάτων, ενώ με το Σχέδιο Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης θα ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση σοβαρών διαταραχών εφοδιασμού σε πετρέλαιο ή/και πετρελαιοειδή προϊόντα, που ανακύπτουν στη χώρα ή στα πλαίσια κοινοτικών ή διεθνών υποχρεώσεων.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=62503

No comments: