Monday 4 June 2012

20.000 θέσεις αναμένονται στην «πράσινη» βιομηχανία

Οι επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας αναμένεται να φέρουν πάνω από 50.000 νέες θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνιστώντας ίσως το νέο «όπλο» κατά της ανεργίας, της οικονομικής στασιμότητας και της πιστωτικής κρίσης που ταλανίζει πολλές διεθνείς οικονομίες.

Στην Ελλάδα η πράσινη επιχειρηματικότητα έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της, καθώς μόνο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν τις 1.000.

Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν πως οι θέσεις αυτές θα δεκαπλασιαστούν με βάση και τις επενδύσεις που αναμένεται να γίνουν έως το 2020 (ώστε 18% της ενέργειας που καταναλώνεται να προέρχεται από ΑΠΕ), για να ανέλθουν στις 10.000- 20.000 νέες ευκαιρίες εργασίας σχετικά με την παραγωγή, την εγκατάσταση και τη συντήρηση αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Συγκεκριμένα η συμβολή των φωτοβολταϊκών στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ξεπερνά κάθε άλλη ενεργειακή τεχνολογία.

Περισσότερο από 70% των δημιουργούμενων θέσεων εργασίας αφορά την παραγωγή του απαραίτητου εξοπλισμού, ενώ το υπόλοιπο τη διανομή, εγκατάσταση και εποπτεία της λειτουργίας των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Στη χώρα μας λειτουργεί ήδη μία μονάδα φωτοβολταϊκών στην Πάτρα και βρίσκονται «στα σκαριά» άλλες τρεις (στην Πελοπόννησο και στη Β. Ελλάδα), στις οποίες αναμένεται να απασχοληθούν περισσότερα από 600 άτομα.

Η εγκατάσταση 2.500 MW φωτοβολταϊκών τα επόμενα χρόνια συνεπάγεται τη δημιουργία 8.750 νέων θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά (σύμφωνα με τον ΣΕΦ), ενώ στη βιομηχανία των ηλιοθερμικών (με βάση τα στοιχεία της ΕΒΥΕ) εργάζονται ήδη 3.700 άτομα.

Ενεργειακά κτίρια
Από το 2009 που θα ξεκινήσει και στη χώρα μας η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων προβλέπεται να αυξηθούν κατακόρυφα οι θέσεις ενεργειακών επιθεωρητών, αρχιτεκτόνων και άλλων συναφών ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με τον νόμο, όλα τα καινούργια κτίρια και τα παλαιά άνω των 1.000 τ.μ. πρέπει να περνούν από ενεργειακή επιθεώρηση και να φέρουν πράσινο πιστοποιητικό, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει, σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), 10.000 με 15.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2015.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στον αγροτικό τομέα, αφού ενδεχόμενη ανάπτυξη του κλάδου του βιοντίζελ αναμένεται να στρέψει τουλάχιστον 20.000 παραγωγούς στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών που χρησιμεύουν ως πρώτες ύλες για το νέο «πράσινο» καύσιμο.

Νέα επαγγέλματα
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ΕΕ, σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης στην αγορά εργασίας, τα συμπεράσματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα:

- Η δέσμη μέτρων που θα πάρει η ΕΕ, στο πλαίσιο της μείωσης των εκπομπών CO2 περίπου στο 40% μέχρι το 2030, δεν θα «εξαφανίσουν» επαγγέλματα, αλλά θα αλλάξουν την προσφορά, τη ζήτηση, και τα προσόντα που θα απαιτούνται για την πλειονότητα αυτών.

- Οι κλιματικές αλλαγές θα δημιουργήσουν απαιτήσεις για εργαζομένους με υψηλή τεχνολογική κατάρτιση και εξειδικευμένες γνώσεις.

- Τα επαγγέλματα που θα σχετίζονται άμεσα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα γνωρίσουν αυξητική τάση γύρω στο 50%, ενώ τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με την πυρηνική ενέργεια θα έχουν σταθερή πρόοδο. Αντίθετα οι ειδικότητες που σχετίζονται με τον γαιάνθρακα θα χάσουν το 50% των θέσεων εργασίας.

- Ο τομέας του πετρελαίου θα απολέσει περί τις 20.000 θέσεις εργασίας από τις 120.000 θέσεις που διατηρεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

- Απώλειες θα καταγράψουν και τα επαγγέλματα που απορροφώνται από τις τσιμεντοβιομηχανίες. Προβλέπεται να χαθούν 50.000 θέσεις εργασίας από ένα σύνολο 350.000 θέσεων, ως αποτέλεσμα της «μετανάστευσής» τους σε χώρες χαμηλού κόστους.

- Στις κατασκευές η θερμική ανακαίνιση των παλιών κτιρίων θα αυξήσει κατά 10% τη ζήτηση εργασίας, υπό την προϋπόθεση οι εταιρείες να μετεκπαιδεύσουν τους εργαζομένους τους.

Εκτιμήσεις ΟΗΕ
Πολλοί κλάδοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, θα επηρεαστούν ή και θα αλλάξουν ριζικά από την ενεργειακή «επανάσταση».

Από την οικοδομή, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα, μέχρι τα χημικά, τον αγροτικό τομέα, τα υβριδικά οχήματα, ακόμη και την Ιατρική.

Οι περισσότερες από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι υψηλής εξειδίκευσης, γι αυτό ακριβώς αμείβονται με υψηλούς μισθούς, ενώ δεν κινδυνεύουν εύκολα να μεταναστεύσουν. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ οι εταιρείες παραγωγής μελάνης, η οποία χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά κυκλώματα των φωτοβολταϊκών πάνελ, απασχολούν κατά 50% προσωπικό που έχει ντοκτορά σε επιστήμες όπως η Φυσική και η Χημεία. Σε άλλους πάλι τομείς, όπως ο κλάδος των κατασκευών, η ανάγκη να μετεκπαιδευτούν οι απλοί τεχνίτες στις νέες τεχνολογίες προκάλεσε σοβαρή αύξηση στις απολαβές τους. Κάποιοι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ ξεκίνησαν επιθεωρώντας κτίρια, ως προς τον βαθμό εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνουν, με αμοιβή 10 δολάρια/ώρα και όταν ειδικεύτηκαν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε ταράτσες βελτίωσαν την αμοιβή τους στα 25 δολάρια/ώρα. Χάρη στη συνεχή επιμόρφωση μέσω σεμιναρίων, εργάζονται σήμερα ως ηλεκτρολόγοι, εξειδικευμένοι στις ενεργειακές ανακαινίσεις παλαιών κτιρίων, με αμοιβή 40 δολάρια/ώρα.

Το 4% των ανέργων απορροφά η ανάπτυξη των περιβαλλοντικών υπηρεσιών

Παρότι η Ελλάδα υστερεί έναντι των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περιβαλλοντικές επενδύσεις, εντούτοις οι απασχολούμενοι στους τομείς της «πράσινης» επιχειρηματικότητας αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.

Συγκεκριμένα, το 4% των ανέργων απορροφά ετησίως η περιβαλλοντική απασχόληση στη χώρα μας έναντι 2% στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, 4% στη Γερμανία, 5% στη Δανία, 10% στην Αυστρία και 12% στην Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας Λάζαρος Τσικριτζής σε ημερίδα του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η περιβαλλοντική απασχόληση, που περικλείει όσες δραστηριότητες σχετίζονται με το περιβάλλον ή επιμέρους τομείς αυτού (π.χ., χωματερές, ΧΥΤΑ, υγρά απόβλητα) μπορεί να «χτυπήσει» αποφασιστικά την ανεργία.

Στο μεταξύ. με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο έρευνας αναπτυξιακής σύμπραξης του προγράμματος «Εqual» για το περιβάλλον, στην Ελλάδα περί τα 15.000 άτομα εργάζονται στον τομέα των στερεών και τοξικών αποβλήτων Αλλα τόσα απασχολούνται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τα υγρά απόβλητα-νερά, ενώ σε περίπου 1.200 ανέρχονται οι εργαζόμενοι στον τομέα της διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, στη χώρα μας η ανεργία στους περιβαλλοντολόγους κυμαίνεται στα απογοητευτικά ... ποσοστά μεταξύ 6% και 8%...

(από την εφημερίδα "Έθνος")

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58473

No comments: