Tuesday 5 June 2012

ΙΕΑ: Η Κίνα θα υπερδιπλασιάσει την κατανάλωση φυσικού αερίου μέσα σε 5 χρόνια

Υπερδιπλασιασμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Κίνα, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) την επόμενη πενταετία, ενώ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να απολαμβάνουν χαμηλές τιμές για το εν λόγω προϊόν, χάρη στην «επανάσταση» του shale gas, που πραγματοποιείται εκεί τα τελευταία χρόνια. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της εφετινής μεσοπρόθεσμης έκθεσης του Οργανισμού για την αγορά φυσικού αερίου («Medium-Term Gas Market Report 2012»), η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο World Gas Conference 2012, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα (4-8 Ιουνίου) στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.

Όσον αφορά την Ευρώπη, αντίθετα, η έκθεση εκτιμά ότι η κατανάλωση θα περιοριστεί λόγω της ύφεσης, της αύξησης της των ενεργειακών τιμών, αλλά και τις στροφής των ευρωπαϊκών οικονομιών προς τις ΑΠΕ.

Αναλυτικότερα, η μελέτη «Medium-Term Gas Market Report 2012» προβλέπει ότι η Κίνα θα γίνει η τρίτη εισαγωγός φυσικού αερίου (μετά την Ευρώπη και την Ασιατική Ωκεανία), με ρυθμό αύξησης ζήτησης 2,7% ετησίως ως το 2017. Την ίδια περίοδο, οι χώρες της Βορείου Αμερικής θα μετατραπούν σε καθαρούς εξαγωγούς LNG, ενώ η Ιαπωνία θα αυξήσει τις εισαγωγές της.

Συνοπτικά, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του ΙΕΑ, το φυσικό αέριο παραμένει το σημαντικότερο αγαθό που ακόμη δεν έχει παγκόσμια αγοραία τιμή. Αν και προβλέπει σύγκλιση τιμών ανάμεσα στις μεγάλες περιφέρειες του κόσμου, δεν πρόκειται να εξαλειφθούν σύντομα οι διαφορές. Στην Ασία αναμένεται να αναπτυχθεί αγορά spot, η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τις αγοραπωλησίες.

Επιπλέον, το παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου αναμένεται να επεκταθεί κατά 35%, λόγω αύξησης εξαγωγών μέσω LNG και αγωγών από την πρώην ΕΣΣΔ, ενώ, στις ΗΠΑ, οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου θα οδηγήσουν σε ηλεκτροπαραγωγή από το αγαθό σε επίπεδα ανάλογα με αυτά του άνθρακα ως το 2017.

Όσον αφορά την αύξηση της ζήτησης, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι θα προέλθει κατά 25% από την Κίνα, κατά ένα άλλο 25% από την Μ. Ανατολή και άλλες ασιατικές χώρες και κατά 20% από την Βόρειο Αμερική. Η αύξηση θα ευνοηθεί σημαντικά από νέες ανακαλύψεις πεδίων φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία, την Βόρειο Αμερική και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Το φυσικό αέριο από μη συμβατικές πηγές θα αναπτυχθεί περαιτέρω στην ήδη πλούσια σε παραγωγή shale gas Β. Αμερική, ενώ σημαντικές θα είναι και οι εξελίξεις στην παραγωγή shale gas της Κίνας και της Πολωνίας.

Η μεσοπρόθεσμη έκθεση του ΙΕΑ για την αγορά φυσικού αερίου δημοσιεύεται μόλις μια εβδομάδα μετά την ειδική έκδοση του Οργανισμού με τίτλο «Golden Rules for a Golden Age of Gas», που μελετά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής φυσικού αερίου από μη συμβατικές πηγές και την αντιμετώπισή τους την επόμενη 25ετία.

Η έκθεση «Medium-Term Gas Market Report 2012» εντάσσεται σε μία σειρά μεσοπρόθεσμων εκθέσεων του ΙΕΑ για διάφορα ενεργειακά προϊόντα (άνθρακας, πετρέλαιο, ΑΠΕ) και είναι διαθέσιμη μέσω του IEA Bookshop.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58514

No comments: