Friday 1 June 2012

Μ. Θωμαδάκης: Απαραίτητες οι νέες διασυνδέσεις φυσικού αερίου στα Βαλκάνια

Ο Μιχάλης Θωμαδάκης, μέλος της ΡΑΕ, μίλησε χθες στο συνέδριο του ΙΕΝΕ για την σημασία της αναβάθμισης του δικτύου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια. Ο ίδιος θεωρεί ότι σήμερα «δεν υπάρχει περιφερειακή αγορά αερίου στη ΝΑ Ευρώπη. Το θέμα όμως είναι τι χρειάζεται για να δομηθεί αυτή η αγορά».

Η κυρίαρχη τάση μέχρι σήμερα στα Βαλκάνια όσον αφορά το αέριο είναι ότι υπάρχουν λίγες διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών και κυριαρχία μιας πηγής αερίου, δηλαδή της Ρωσίας. Πάντως, ο κ. Θωμδάκης χαρακτήρισε ως ενδιαφέρον το «δακτυλίδι» φυσικού αερίου που προγραμματίζεται στην Ενεργειακή Κοινότητα, τα πλεονεκτήματά του οποίου είναι ότι θα διαφοροποιήσει την προμήθεια και τις οδούς μεταφοράς.

Στην προσπάθεια ανάπτυξης του δικτύου των Βαλκανίων υπάρχουν όμως προκλήσεις. Για το λόγο αυτό, προτείνεται σειρά μέτρων όπως κυβερνητικές εγγυήσεις για την προσέλκυση επενδυτών, σωστή εκτίμηση των επιχειρηματικών κινδύνων, καθώς και η αντιμετώπιση αυτών. Επίσης, σημαντική είναι η ανεύρεση επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν στα δίκτυα για το δικό τους συμφέρον. Στο τεχνικό τμήμα, κρίσιμη χαρακτηρίζεται η δυνατότητα αντίστροφης ροής στους νέους αγωγούς που θα ενώσουν τις χώρες της περιοχής. Μάλιστα, με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να μεταφερθούν προς τον βορρά μέχρι 20 δις κ.μ. αερίου ετησίως στο μέλλον.

Τέλος, ο κ. Θωμαδάκης ανέφερε ότι «χρειάζεται προσπάθεια στο Νότιο Διάδρομο προκειμένου οι γραμμές στον χάρτη να γίνουν μια πραγματικότητα στο έδαφος», αναφερόμενος στους μεγάλους αγωγούς που σχεδιάζονται, όπως ο Nabucco και ο ΤΑΡ. Πάνω από όλα, ο κ. Θωμαδάκης θεωρεί ότι η ανάπτυξη του δικτύου και των διασυνδέσεων είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58398

No comments: