Saturday 2 June 2012

ΛΑΓΗΕ: Σε στασιμότητα οι νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ πλην των φωτοβολταϊκών

Απόλυτη στασιμότητα επικρατεί πλέον στις ΑΠΕ όσον αφορά την εγκατάσταση νέων έργων στο διασυνδεδεμένο σύστημα, αφού από τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ προκύπτει ότι φέτος έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής μόνο 24,8 MW αιολικών, 6,55 MW μικρών υδροηλεκτρικών και μηδέν μεγαβάτ σταθμών βιομάζας. Μοναδικός τομέας με θετική εξέλιξη είναι τα φωτοβολταϊκά, όπου οι προσθήκες έχουν φτάσει εντός του έτους τα 134,39 MW.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο δεν προστέθηκε ούτε ένα νέο αιολικό, ενώ τα προβλήματα είναι γνωστά από πέρυσι όσον αφορά τη βιομάζα και τα μικρά υδροηλεκτρικά. Στο νέο του δελτίο για τον μήνα Απρίλιο, ο ΛΑΓΗΕ αναφέρει ότι εγκαταστάθηκαν 38 MW φωτοβολταϊκών, με τις υπόλοιπες ΑΠΕ να μην σημειώνουν ανάπτυξη.

Η νέα εικόνα που διαμορφώνεται τοποθετεί την συνολική εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα στα 2217 MW. Από αυτά, τα αιολικά έχουν ισχύ 1387 MW, τα φωτοβολταϊκά 573 MW, τα υδροηλεκτρικά 211 MW και η βιομάζα 44 MW.

Είναι φανερό ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει αρχίσει πλέον να κάνει την εμφάνισή της και στις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ, αφού τα έργα που υλοποιούνταν μέχρι πρόσφατα είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση σε παλαιότερες, πλουσιότερες εποχές. Πλέον, η παντελής έλλειψη ρευστότητας και δανείων από την πλευρά των τραπεζών έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση των επενδύσεων, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικές επιδοτήσεις και παρά την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, ιδίως στα αιολικά έχουν σημασία και οι τοπικές αντιδράσεις, οι οποίες συχνά είναι παράλογες και οδηγούν σε ακύρωση ορισμένα νέα έργα.

Σε Υψηλά Επίπεδα η Ανανεώσιμη Παραγωγή τον Απρίλιο

Εκτός από τα φωτοβολταϊκά, ένα ακόμα θετικό μήνυμα ήρθε τον Απρίλιο από την παραγωγή των υφιστάμενων μονάδων ΑΠΕ, η οποία σημείωσε μεγάλη αύξηση από μήνα σε μήνα. Τα αιολικά παρήγαγαν 324.614 μεγαβατώρες (έναντι 214.512 τον Μάρτιο), τα υδροηλεκτρικά 91.283 μεγαβατώρες (83.472), οι σταθμοί βιομάζας 16.117 μεγαβατώρες (16.109) και τα φωτοβολταϊκά 68.171 μεγαβατώρες (61.577). Τέλος, οι μονάδες συμπαραγωγής παρήγαγαν 12.915 μεγαβατώρες, έναντι 15.942 τον Μάρτιο.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/ΛΑΓΗΕ_Σε_Στασιμότητα_οι_Νέες_Εγκαταστάσεις _ΑΠΕ_ Π λην_των_Φωτοβολταϊκών

No comments: