Friday 1 June 2012

Γεώτρηση τον Ιούλιο στην Αίγυπτο σχεδιάζει η Energean Oil

Γεώτρηση τον Ιούλιο στη περιοχή East Magawish Block που βρίσκεται στο Κόλπο του Σουέζ στην Αίγυπτο όπου από το 2010 διαθέτει άδεια για έρευνες και εκμετάλλευση πετρελαίου (PSA), σχεδιάζει η Energean Oil.

Πρόκειται για την πρώτη γεωτρήση της εταιρείας στo East Magawish Block όπου ελέγχει ως διαχειριστής το 85% της άδειας παραχώρησης, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο West Kom Ombo Block (Νότιος Κεντρική έρημος της Άνω Αιγύπτου) όπου ελέγχει -πάντα ως διαχειριστής- το 90% της άδειας.

Ειδικά στο West Kom Ombo Block, ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία blocks της Αιγύπτου, οι έρευνες σε δύο πηγάδια το 2011 είχαν επιβεβαιώσει την παρουσία σημαντικών αποθεμάτων, και επρόκειτο να ξεκινήσει η 2η φάση.

Τι γίνεται με τον Πρίνο;

Στο μεταξύ, επί ελληνικού εδάφους, στις καλένδες έχει παραπεμφθεί λόγω των εκλογών και της πολιτικής αβεβαιότητας η επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης του Πρίνου, στην οποία είχε δηλώσει ότι θα προχωρήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πρωτοβουλία να προωθηθεί η παράταση της σύμβασης επί πενταετία είχε αναληφθεί λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 6ης Μαίου, με αποτέλεσμα να γίνει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης και να οδηγηθεί σε "πάγωμα". Συγκεκριμένα, το προσχέδιο τροποποίησης της σύμβασης είχε σταλεί από τον κ. Μανιάτη τον Απρίλιο στα κόμματα, προκειμένου να εκφράσουν άποψη. Η μοναδική απάντηση είχε υπάρξει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αφενός μεν θεώρησε "ύποπτο" το ότι ήρθε το θέμα προεκλογικά, αφετέρου είχε δηλώσει ότι η θέση του είναι η εθνικοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας και είχε ζητήσει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, όπως και έγινε.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι η εταιρεία είχε ζητήσει επέκταση της χρονικής διάρκειας της παραχώρησης για πέντε χρόνια (έληγε το 2014) προκειμένου να έχει το χρόνο να προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις, καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα απολήψιμα αποθέματα είναι σημαντικά. Η πρώην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είχε ρωτήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το εάν δικαιούται να δώσει την χρονική αυτή επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, εκείνο είχε απαντήσει αρνητικά, αλλά η πρώτη είχε αποφασίσει να μην κάνει αποδεκτή τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα κινδύνευαν (σσ : όπως και τελικά συνέβη) να μείνουν χωρίς δουλειά οι περίπου 300 εργαζόμενοι στην Καβάλα. Αντίθετα οι υπηρεσίες του υπουργείου είχαν ετοιμάσει ένα νέο κείμενο σύμβασης με σκοπό να λάβει τη μορφή νόμου, ώστε "να συνεχιστεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα, με αμοιβαίο όφελος προς την τοπική κοινωνία, τον ιδιώτη, αλλά και το ελληνικό δημόσιο" όπως ελέγετο χαρακτηριστικά, χωρίς φυσικά να προωθηθεί τίποτα απ’ όλα αυτά...


http://www.energypress.gr/news/Gewtrhsh-ton-Ioylio-sthn-Aigypto-shediazei-h-Energean-Oil

No comments: