Monday 4 June 2012

Δύσκολοι καιροί για καινοτόμα φωτοβολταϊκά - Χρεοκόπησε η Konarka

Αίτηση για χρεoκοπία κατέθεσε η αμερικανική εταιρία κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ Konarka Technologies Inc, η οποία είχε καταφέρει να προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον με τα "ευέλικτα" ενσωματωμένα φωτοβολταικά πάνελ που κατασκεύαζε, τα οποία, ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως το μέλλον της τεχνολογίας των φ/β.

«Η Konarka δεν μπόρεσε να λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση και με δεδομένη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τη δραστηριότητά της», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας στη Μασαχουσέτη, Howard Berke.

Σημειώνεται ότι πριν χρεοκοπία της Konarka προηγήθηκαν τουλάχιστον τέσσερις χρεοκοπίες αμερικανικών εταιριών φωτοβολταϊκών, ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς φ/β πάνελ αλλά και του ανταγωνισμού από την Κίνα.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι τα προϊόντα της εταιρίας θεωρούνταν από τα πλέον καινοτόμα και πολλά υποσχόμενα, δεδομένου ότι κατασκευάζονταν, όχι από πυρίτιο όπως τα συμβατικά πάνελ, αλλά από ένα αγώγιμο πολυμερές το οποίο είχε εφευρεθεί από το συνιδρυτή της εταιρίας και νομπελίστα Alan Heeger. Μάλιστα, η συγκεκριμένη σύνθεση των φ/β της Konarka εξασφάλιζε αφενός μείωση κόστους και αφετέρου μεγαλύτερη ευκολία στην ενσωμάτωση σε κτίρια ή άλλες αστικές δομές.

Αυτή η καινοτομία της εταιρίας είχε καταφέρει να προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε δεν ήταν αρκετό προκειμένου να σωθεί η εταιρία.

http://www.energypress.gr/news/Dyskoloi-kairoi-gia-kainotoma-fwtoboltaika-Hreokophse-h-Konarka

No comments: