Wednesday, 24 October 2012

Νέα άνοιξη στη λιανική του ρεύματος μέσω δημοπρασιών

Τις εξελίξεις στο μέτωπο των δημοπρασιών NOME αναμένει η αγορά, καθώς εκτιμάται ότι μέσω της προσωρινής αυτής διαδικασίας, θα μπορέσει εκ νέου να ανοίξει το κομμάτι της λιανικής, το οποίο βίαια οδηγήθηκε σε ολιγοπώλιο με το κλείσιμο των εταιρειών Energa και Hellas Power.
Το βασικό χαρακτηριστικό των δημοπρασιών προσωρινού χαρακτήρα μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή τα οριστικά μέτρα για την πρόσβαση ιδιωτών στο μείγμα φθηνού καυσίμου της ΔΕΗ (λιγνίτες, νερά) θα είναι ότι θα πρέπει το όποιο όφελος να μετακυληθεί στην κατανάλωση. Μια ακόμη ρύθμιση θα αφορά στο μείγμα παραγωγής που θα δημοπρατηθεί. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι θα περιλαμβάνεται εκτός από λιγνιτική, υδροηλεκτρική και παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου. Αυτό θα γίνει προκειμένου στις δημοπρασίες να διατεθεί ένα αντιπροσωπευτικό μείγμα του συνόλου της παραγωγής της ΔΕΗ, ώστε και από την πλευρά της ΔΕΗ να μην επηρεαστεί το μέσο κόστος παραγωγής της (κάτι που θα συνέβαινε σε περίπτωση που οι δημοπρασίες αφορούσαν μόνο σε λιγνιτική παραγωγή, ανεβάζοντας σημαντικά το υπόλοιπο κόστος για την εταιρεία).
Ήδη  ενόψει των αλλαγών πάντως οι εταιρείες με παρουσία στην παραγωγή αλλά και στην προμήθεια βρίσκονται επί ποδός ενώ διεργασίες συντελούνται και για την είσοδο νέων παικτών. Μάλιστα οι παίκτες αυτοί φέρονται να συζητούν ή να εξετάζουν συνεργασίες με τα δίκτυα λιανικών πωλήσεων των εταιρειών που είχαν δραστηριοποιηθεί στην αγορά και έκλεισαν (Energa, Hellas Power, Revma Ena).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μια εταιρεία προμήθειας καθετοποιημένου παίκτη, η οποία θα αποκτήσει μια «φέτα» ισχύος 300MW από τις δημοπρασίες, μαζί με μία δική της μονάδα ισχύος 400MW θα μπορεί να αποκτήσει ένα αντιπροσωπευτικό πελατολόγιο περίπου 500 χιλιάδων μετρητών, από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, τόσο εμπορικών πελατών μέσης τάσης, όσο και οικιακών στη χαμηλή τάση.
Φυσικά καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η περίφημη μελέτη για τον κοστολογικό έλεγχο που θα διενεργηθεί από ανεξάρτητο φορέα εκτός ΔΕΗ, η οποία μάλιστα εντάσσεται και ως προαπαιτούμενο των νέων μνημονιακών υποχρεώσεων στον τομέα της ενέργειας. Μέσω λοιπόν αυτού του κοστολογικού ελέγχου, αναμένεται να υπολογιστεί με ανεξάρτητο τρόπο το κόστος της ΔΕΗ αλλά και η σύγκρισή του με τις βέλτιστες πρακτικές και τις ομοειδείς επιχειρήσεις του εξωτερικού. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα benchmark κόστους πάνω στο οποίο και θα γίνουν οι δημοπρασίες, ώστε να υπάρξει πραγματικό άνοιγμα της αγοράς στη λιανική και ταυτόχρονα να δοθεί και ένα κίνητρο στη ΔΕΗ να βελτιώσει τα κόστη της και άρα τις δυνατότητες που έχει και η ίδια σε σχέση με τα τιμολόγια των πελατών της.

Σε κάθε περίπτωση το νέο άνοιγμα της αγοράς θα στηρίζεται σε μεσοπρόθεσμα συμβόλαια που θα συναφθούν μέσω των δημοπρασιών και όχι σε αγορές από το pool όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα. Και βέβαια το μεγάλο στοίχημα που θα έχουν μπροστά τους οι εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην αγορά θα αφορά στο κομμάτι της αξιοπιστίας απέναντι στους καταναλωτές.

http://www.energypress.gr/news/Fthinopwro-toy-2013-to-neo-anoigma-ths-lianikhs-mesw-NOME

No comments: