Wednesday 24 October 2012

Πράσινο φως από ΕΕ στην πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πήρε στις 5 Οκτωβρίου η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ ως Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς (ΑΔΜ) στο πλαίσιο του μοντέλου ITO. Η γνωμοδότηση που δημοσιεύτηκε επισήμως από την Επιτροπή χθες και υπογράφεται από τον Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ αναφέρει ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την πιστοποίηση.
Πιο αναλυτικά η απόφαση αναφέρει ότι η επιλογή της δυνατότητας ΑΔΜ είναι νόμιμη και ότι  πληρούνται οι απαιτήσεις σχετικά με την ανεξαρτησία όσον αφορά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Ε.Ε. αναφέρει στην γνωμοδότησή της πάντως ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθούν από τη ΡΑΕ ορισμένες επιμέρους λεπτομέρειες, όπως η μεταβατική για 12 μήνες παροχή υπηρεσιών υποστήριξης των εφαρμογών λογισμικού για τη διαχείριση της μισθοδοσίας του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ (να συντομευτεί η μεταβατική περίοδος ).
Επίσης κατά την τελική πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ θα πρέπει να επανεξεταστεί η χρήση από τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ της ίδιας εταιρείας ελέγχου. Τέλος η ΕΕ κρίνει εκτός από την τήρηση των απαιτήσεων ανεξαρτησίας για τα μέλη του ΔΣ του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει πρόσθετα να οριστούν πληρώντας τις απαιτήσεις ανεξαρτησίας  τα μέλη της ομάδας διαχείρισης που οφείλουν να υποβάλουν έκθεση στο ΔΣ.

Η γνωμοδότηση της ΕΕ δεν είναι δεσμευτική για την τελική πιστοποίηση, ωστόσο στην τελική απόφαση που θα ληφθεί από τη ΡΑΕ, η ελληνική ανεξάρτητη αρχή οφείλει να λάβει «δεόντως υπόψη της» τα όσα αναφέρει. Η τελική πιστοποίηση θα γνωστοποιηθεί εκ νέου στην Ε.Ε. Σημειώνεται τέλος ότι μαζί με τον ΑΔΜΗΕ, έχουν υποβληθεί στην ΕΕ συνολικά  32 πιστοποιήσεις ανεξαρτησίας για διαχειριστές (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στο πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

http://www.energypress.gr/news/Prasino-fws-apo-EE-sthn-pistopoihsh-toy-ADMHE

No comments: