Thursday 24 October 2013

Το Ιράν προετοιμάζει την επιστροφή του στις διεθνείς αγορές με φθηνό αργό πετρέλαιο

Το Ιράν προσπαθεί να αφουγκραστεί τη διεθνή αγορά πετρελαίου, καθώς πιστεύει ότι η στιγμή που θα λυθεί το εμπάργκο της Δύσης είναι κοντά, με αποτέλεσμα να μπορέσει και πάλι να εξάγει ελεύθερα πετρέλαιο.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον βρίσκονται εν μέσω μιας περιόδου αναθέρμανσης των σχέσεων, αν και το «αγκάθι» του πυρηνικού προγράμματος παραμένει. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν μειώθηκαν κατά το ήμισυ μετά τις κυρώσεις που εφήρμοσαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στα μέσα του 2012, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα κρατικά έσοδα κατά 35 δις. δολάρια ετησίως.
«Δεδομένων των νέων συνθηκών, ένας μεγάλος αριθμός παραδοσιακών αγοραστών ιρανικού πετρελαίου προετοιμάζονται για νέες αγορές», τόνισε ο διευθυντής εμπορίας της ιρανικής κρατικής πετρελαϊκής, Μοχσέν Γκαμσαρί. Θυμίζουμε σε αυτό το σημείο ότι και τα ελληνικά διϋλιστήρια εισήγαγαν επί πολλά χρόνια σημαντικές ποσότητες ιρανικού αργού, σε τιμή χαμηλότερη από άλλες πηγές. Ένα παραπάνω κίνητρο για αυτή την περίπτωση είναι ότι το Ιράν παραδέχεται εμμέσως ότι θα προσφέρει ακόμα χαμηλότερες τιμές αρχικά όταν επιστρέψει στις αγορές, προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο του μερίδιο.
Προς το παρόν, μόνο πέντε χώρες (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Κορέα και Τουρκία) εξακολουθούν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν και οι εισαγωγές τους ανέρχονται σε 1-1,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Οι ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησαν εντελώς τις εισαγωγές από πέρυσι, αν και οι πετρελαϊκές τους εταιρείες προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα έχει αυτό στις τιμές των τελικών προϊόντων.
Τέλος, υπάρχει και άλλος ένας λόγος που ευνοεί την επιστροφή του ιρανικού αργού: Το γεγονός ότι η παραγωγή μελών του OPEC, όπως η Σαουδική Αραβία, είναι ιδιαίτερα πιεσμένη αυτή τη στιγμή και ίσως κρίνεται απαραίτητη μια αποσυμφόρηση.  

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=75451

No comments: