Thursday 24 October 2013

Deloitte: Προβλέψεις για μείωση των επενδύσεων στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Οι επενδύσεις στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παγκοσμίως, αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται, ξεπερνώντας σύντομα τη μείωση που παρουσίασαν, το 2012 (11%), σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL), με τίτλο «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μικροσκόπιο» (Alternative thinking 2013: Renewable energy under the microscope).
Η έκθεση εντοπίζει τις σημαντικότερες τάσεις και ευκαιρίες του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τους επενδυτές, τους φορείς ανάπτυξης, καθώς και τους υπευθύνους στρατηγικής, επισημαίνει τα ζητήματα που παρεμποδίζουν την πρόοδο και προτείνει στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτών.

Επίσης, η έκθεση διαπιστώνει ότι, παρά την πρόσφατη μείωση των επενδύσεων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χάνουν τον «ιδιαίτερο» χαρακτήρα τους, για να γίνουν περισσότερο «συνηθισμένες», καθώς 118 χώρες έχουν ήδη θέσει τους στόχους τους, σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, την ίδια στιγμή, η δημόσια ζήτηση για καθαρή ενέργεια αυξάνεται συνεχώς.

Η έκθεση περιγράφει πέντε κρίσιμα σημεία, για τα οποία ο σχεδιασμός και η λήψη αποφάσεων θα οδηγήσουν στη λύση στο εγγύς μέλλον.

Πρόκειται για τα ακόλουθα:

- Γεφυρώνοντας το χάσμα της διαφοράς κόστους με τα ορυκτά καύσιμα - Τα ορυκτά καύσιμα έλαβαν σχεδόν το διπλάσιο ποσό από χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης, σε σχέση με το συνολικό ποσό των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 2012. Αυτό ισοδυναμεί με το σύνολο των 523 δισ. δολαρίων σε επιδοτήσεις που δόθηκαν, παγκοσμίως, σε αντίθεση με τα 269 δισ. δολάρια του συνόλου των επενδύσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 2012.

- Παρατείνοντας την «επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου» - Η «επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου» έχει δημιουργήσει ένα νέο κύμα αβεβαιότητας, σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές επενδύσεωνστις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση στο ερώτημα πως μπορεί να περιοριστεί ο συγκεκριμένος κίνδυνος ή αλλιώς πως μπορεί να παραταθεί η «επανάσταση» αυτή. Κατά κάποιο τρόπο, η κατάσταση είναι αναπόφευκτη: Είναι απίθανο η ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να βελτιωθεί, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα όσο τα σημερινά.

- Αξιολογώντας τις επενδύσεις σε υποδομές - Σε πολλές περιπτώσεις, ο κύριος αποτρεπτικός παράγοντας για τις επενδύσεις είναι η έλλειψη ενός ρυθμιστικού πλαισίου κατάλληλου, για να διασφαλίζει οικονομικές αποδόσεις. Αυτό οδηγεί στο ερώτημα, αν τελικά συμφέρει οικονομικά περισσότερο η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών ενέργειας, η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο της υπάρχουσας υποδομής ή η επένδυση σε νέες υποδομές της «Τρίτης Βιομηχανικής Επανάστασης».

- Σχετικά με τις επιχορηγήσεις - Τουλάχιστον 118 χώρες έχουν υποβάλει αιτήσεις για επιχορηγήσεις για θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από τις αρχές του 2012, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 2012», ενώ 109 χώρες έχουν ακολουθήσει πολιτικές για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι πολιτικές αυτές πιο συχνά συνδέονται με τις χρεώσεις που αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (FeedInTarrifs – FIT) (σε τουλάχιστον 65 χώρες) και τις απαιτήσεις σχετικών χαρτοφυλακίων (σε τουλάχιστον 18 χώρες και 53 άλλους οργανισμούς).

- Υπακούοντας την ενεργειακή «δημοκρατικοποίηση» - Οι συμβατικές εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να διαχειριστούν και να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει, επίσης, να κατευθυνθούν προς μία αγορά στην οποία η κεντροποιημένη παραγωγή και διανομή ενέργειας έχουν ολοένα και μικρότερη ζήτηση, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να παράγουν τη δική τους ενέργεια.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=75485

No comments: