Thursday 24 October 2013

Με status παρατηρητή η Socar στο ΔΕΣΦΑ

Οι πρόσφατες αλλαγές στο ΔΣ του ΔΕΣΦΑ, έφεραν στο προσκήνιο το θέμα της σχέσης αλλά και της πρόσβασης που θα έχει στην εταιρεία η αζερική Socar, στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου.

Αν και αρχικά είχαν διαρρεύσει πληροφορίες που ήθελαν τους αζέρους να ζητούν εκπροσώπηση στο ΔΣ οι αλλαγές τελικά δεν έφεραν εκπρόσωπο του νέου ιδιοκτήτη στη διοίκηση, κίνηση που πιθανόν να κρύβει και αρκετό παρασκήνιο. Πιθανόν δε, να συνδέεται και με το αίτημα που διατυπώθηκε από την ελληνική πλευρά να υπάρξει μια «προκαταβολή» ή «πρώτη δόση» των χρημάτων από το τίμημα εξαγοράς, μέσα στο 2013 ώστε και να συνυπολογιστούν τα χρήματα αυτά στα έσοδα των φετινών αποκρατικοποιήσεων που απέχουν σημαντικά από τους στόχους.
Πέρα από τις διαβουλεύσεις μεταξύ πωλητή και αγοραστή, μια ακόμη διάσταση του όλου ζητήματος που αφορά στις ευρωπαϊκές εγκρίσεις που εκκρεμούν, φαίνεται ότι έπαιξε το δικό της ρόλο ώστε τελικά να μην υπάρξει εκπροσώπηση στο ΔΣ.
Ήδη έχει γίνει αντιληπτό, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, ότι η εφαρμογή του άρθρου για την απόκτηση διαχειριστή ενεργειακής υποδομής από εταιρεία τρίτης χώρας αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη άσκηση που προϋποθέτει μια σειρά από πιστοποιήσεις και ελέγχους συμμόρφωσης.
Υπό την έννοια αυτή, φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος, ενώ την ίδια στιγμή οι σχέσεις και η συνεργασία των αζέρων με τις ελληνικές αρχές χαρακτηρίζεται ως άριστη. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ επί του παρόντος κρίθηκε ότι δεν είναι τελικά σκόπιμο να τοποθετηθεί στο ΔΣ εκπρόσωπος του νέου ιδιοκτήτη, εντούτοις η Socar ζήτησε και εξασφάλισε status παρατηρητή, που σημαίνει ότι έχει πρόσβαση και ενημερώνεται για τις αποφάσεις που λαμβάνει η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ.
Και όπως όλα δείχνουν με αυτό το “modus vivendi” και με το νέο διοικητικό συμβούλιο θα πάμε μέχρι τον επόμενο Ιούνιο όταν και ο ΔΕΣΦΑ αναμένεται να αλλάξει σελίδα και να τεθεί υπό τον έλεγχο του νέου ιδιοκτήτη. 
 
http://www.energypress.gr/news/Me-status-parathrhth-h-Socar-sto-DESFA

No comments: