Tuesday 26 May 2015

Όχι από ΥΠΑΠΕΝ σε μονάδα βιομάζας στην Κρήτη

Ακύρωσε χθες το ΥΠΑΠΕΝ άδεια της Περιφέρειας Κρήτης για μονάδα βιομάζας στο Δήμο Μίνωα, κάνοντας δεκτή την προσφυγή του δήμου.

Στην απόφασή του, το υπουργείο αναφέρει τα εξής:

«Επειδή ο προσφεύγων Δήμος προβάλει, μεταξύ άλλων λόγων, ότι αν και η σύνταξη των ΜΠΕ διενεργείται μεμονωμένα και για καθεμία μονάδα ξεχωριστά, με δεδομένο ότι και από τη νομοθεσία δεν καθορίζεται η διασφάλιση ελάχιστης απόστασης μεταξύ ομοίων μονάδων για τα συγκεκριμένα έργα, είναι αναγκαία η  δυνατότητα αξιολόγησης εκ μέρους των περιβαλλοντικών υπηρεσιών της σωρευτικής δράσης των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων λόγω και του σημαντικού αριθμού των μονάδων που αιτούνται αδειοδότησης εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου αλλά και την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού μονάδων αεριοποίησης μονάδας / αναερόβιας χώνευσης –παραγωγής βιοαρερίου στην Κρήτη».
Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο και ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης κάνει πράξη τα όσα είπε προ ημερών στη Βουλή, όταν αντιτάχθηκε στις εν λόγω μονάδες με το αιτιολογικό ότι βλάπτουν το περιβάλλον και δεν αποτελούν ΑΠΕ. Μάλιστα, ο κ. Λαφαζάνης προανήγγειλε ένα νέο πλαίσιο που θα διέπει την εγκατάσταση και λειτουργία τους σύντομα.
 
http://energypress.gr/news/ohi-apo-ypapen-se-monada-viomazas-stin-kriti