Friday 26 June 2015

Τα βιοκαύσιμα και η ευημερία των αγροτών

Τα τελευταία χρόνια τα βιοκαύσιμα έχουν γίνει το μήλον της Έριδος. Μερικοί τα βλέπουν ως μαγική λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Άλλοι όμως τα αντιμετωπίζουν ως υπαρκτή απειλή επειδή τα φυτά που χρησιμοποιούνται για τις μονάδες βιοκαυσίμων λειτουργούν ανταγωνιστικά απέναντι στη γεωργική γη και το νερό που θα μπορούσαν αλλιώς να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια τροφίμων.

Αλλά αυτός ο διαχωρισμός είναι λανθασμένος. Η επιλογή δεν μπορεί να είναι μεταξύ τροφίμων και καυσίμων. Μπορούμε να κάνουμε καλή χρήση και των δύο. Λαμβάνοντας υπόψη τις σωστές συνθήκες, τα βιοκαύσιμα μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο προσφέροντας στους φτωχούς αγρότες μια βιώσιμη και οικονομικά προσιτή πηγή ενέργειας.
Το 2013 τα βιοκαύσιμα αντιπροσώπευαν το 3% του συνόλου των καυσίμων για τις παγκόσμιες μεταφορές, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας και του ΟΟΣΑ. Αλλά η παγκόσμια παραγωγή βιοκαυσίμων αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2023 σε σχέση με τα επίπεδα του 2007. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, τα βιοκαύσιμα θα φτάσουν να απορροφούν το 12% της παραγωγής του χοντρού σιταριού, το 28% του ζαχαροκάλαμου και το 14% των φυτικών ελαίων. Καθώς η παραγωγή των βιοκαυσίμων θα αυξάνεται συνεχώς θα απαιτήσει πολιτικές, προγράμματα και ικανότητες που θα διασφαλίζουν ότι χρησιμοποιούνται με βιώσιμο τρόπο, χωρίς στρέβλωση των αγορών, και ενώ η ασφάλεια των τροφίμων θα είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα.
Με λίγα λόγια, η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας δεν είναι εύκολη. Αλλά αν αξιοποιήσουμε τη συλλογική μας γνώση και επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη μείωση της φτώχειας και την προστασία των ευάλωτων ομάδων, μπορούμε να έχουμε περισσότερα καύσιμα, περισσότερα τρόφιμα και ευημερία για όλους.

* Ο Χοσέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα είναι Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)

(ΤΑ ΝΕΑ)
 
http://energypress.gr/news/ta-viokaysima-kai-i-eyimeria-ton-agroton