Friday, 26 June 2015

Η απόσυρση της "μικρής ΔΕΗ" ξεπαγώνει την υπόθεση των λιγνιτών - Τι κρύβει η "ελαστικότητα" των δανειστών

Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» πολεμήθηκε από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και όπως φάνηκε από το κείμενο της αντιπρότασης των δανειστών, πράγματι η συγκεκριμένη πώληση αποσύρθηκε από το τραπέζι των συζητήσεων.

Πως εξηγείται όμως η απόσυρση της «μικρής ΔΕΗ» όταν η Επιτροπή, όπως έδειξε και η απάντηση Κανιέτε στην ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μ. Σπυράκη, συνεχίζει να θεωρεί ότι υπάρχει έλλειμμα ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, που είναι μάλιστα υπεύθυνο για τις υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου τιμές του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα;
Όπως εξηγούν κοινοτικές πηγές, το θέμα πλέον περνά στη δικαιοδοσία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, όπου πλέον «ξεπαγώνει» η υπόθεση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη, μια υπόθεση που «σέρνεται» από το 2008 όταν και εκδόθηκε η πρώτη καταδικαστική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακολούθησε το 2012 νεότερη απόφαση  με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση της Επιτροπής και δικαιώθηκε η ΔΕΗ μετά την έφεση που άσκησε η εταιρεία. Ωστόσο η Επιτροπή ζήτησε και πέτυχε το 2014 την αναίρεση της απόφασης και η υπόθεση αναπέφθηκε στο Γενικό Δικαστήριο. Μάλιστα στην απόφαση της αναπομπής υπάρχει ένα ρητό περίγραμμα που σύμφωνα με εκτιμήσεις προδιαγράφει και την έκβαση της υπόθεσης αφού το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ σημειώνει ότι στοιχειοθετείται παράβαση της Συνθήκης, διαπιστώνει ότι η ΔΕΗ «πρώην μονοπωλιακή επιχείρηση, εξακολουθούσε να διατηρεί δεσπόζουσα θέση στην αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στο πλεονέκτημα που της εξασφάλιζε η προνομιακή πρόσβαση στον λιγνίτη και ότι η κατάσταση αυτή δημιουργούσε ανισότητα ευκαιριών».

Έρχεται η απόφαση

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση των λιγνιτών είχε ουσιαστικά «παγώσει» μετά την ψήφιση του νόμου, πέρυσι το καλοκαίρι, για τη δημιουργία και πώληση της μικρής ΔΕΗ. Άλλωστε η συγκεκριμένη διαδικασία είχε προταθεί και επιλεγεί από την τότε κυβέρνηση – σε συνεργασία βεβαίως με την Ευρ. Επιτροπή – ως μέτρο το οποίο θα «θεράπευε» την έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, δίνοντας πρόσβαση σε τρίτους στο φθηνό μείγμα παραγωγής της ΔΕΗ (νερά λιγνίτες). Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που τότε η τρόικα είχε επιμείνει στο να μεταφερθεί στη νέα εταιρεία το 30% των πελατών της ΔΕΗ, καθώς θεωρούσε ότι βασικό ζητούμενο είναι να υπάρξει ανταγωνισμός στη λιανική.
Με την απόσυρση της μικρής ΔΕΗ, πλέον οδηγούμαστε σε ξεπάγωμα της υπόθεσης στο Γενικό Δικαστήριο, το οποίο και θα κληθεί να αποφανθεί – σε περίπτωση καταδίκης – τα μέτρα που θα πρέπει να αναληφθούν για να υπάρξει άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες. Στο παρελθόν η αντίστοιχη πρόταση περιλάμβανε αναγκαστικές πωλήσεις μονάδων ή/και ορυχείων της ΔΕΗ προς τρίτους. 
 
http://energypress.gr/news/i-aposyrsi-tis-mikris-dei-xepagonei-tin-ypothesi-ton-ligniton-ti-kryvei-i-elastikotita-ton