Friday 26 June 2015

Platts: Η αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ, «βύθισε» την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Τα υψηλά επίπεδα παραγωγής ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν το μέσο όρο των προημερήσιων (day-ahead) τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο στα 25,30 ευρώ τη μεγαβατώρα στη Γερμανία, το χαμηλότερο μηνιαίο μέσο όρο των 12 τελευταίων ετών, σημειώνει το Platts.

Αναλυτικότερα, με ετήσια αύξηση 22%, η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά, τον Μάιο, στη Γερμανία ήταν μικρότερα από τις 10 TWh. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των επιπέδων παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας από τις Άλπεις και τις χώρες της Σκανδιναβίας, «βύθισαν» την ευρωπαϊκή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 16,4%, και από τα 32,72 ευρώ/MWh τον Μάιο του 2014, στα 27,37 ευρώ/MWh τον Μάιο του 2015. Ο Δείκτης Platts’ Continental Power (CONTI) υποχώρησε κατά 24% τον Απρίλιο, φτάνοντας στα 36,03 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Στη Γερμανία, οι day-ahead τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν στα 25,30 ευρώ/MWh, φτάνοντας στο χαμηλότερο μηνιαίο μέσο όρο των τελευταίων 12 χρόνων, «με τα αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά να συντρίβουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρει χαρακτηριστικά το Platts.
Συνολικά, οι day-ahead τιμές μειώθηκαν κατά 16% σε μηνιαία βάση και κατά 19% σε ετήσια βάση, με τα φ/β και τα αιολικά να ξεπερνούν σε παραγωγή ενέργειας τους 9 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.
Στο Ην. Βασίλειο, οι day-ahead τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το μήνα Μάιο ανήλθαν στα 40,82 £/MWh (περίπου  57,38 €/MWh), σημειώνοντας πτώση 6% έναντι του Απριλίου, και αύξηση 2% έναντι του Μαΐου του 2014.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα αποτελεί τον leader της φ/β αγοράς στην Ευρώπη, η παραγωγή αιολικής ενέργειας υπερδιπλασιάστηκε, ξεπερνώντας τις 2 TWh.
Στη Γαλλία, οι day-ahead τιμές ενέργειας το Μάιο μειώθηκαν 34% σε μηνιαία βάση και 13% σε ετήσια, ως απόρροια της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Η παραγωγή ενέργειας από τα πυρηνικά μειώθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση και από τα υδροηλεκτρικά κατά 3,6%.
 
http://energypress.gr/news/platts-i-ayximeni-paragogi-ape-vythise-tin-timi-ilektrikis-energeias-stin-eyropi