Friday 26 June 2015

«Δεν μπορεί να συζητάμε για αγωγούς στα Βαλκάνια και να ακούμε ότι κάποιοι στον Βορρά φτιάχνουν καινούργιους»

«Δεν μπορεί να μας κάνουν παρατηρήσεις κάποιοι για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και οι ίδιοι να ετοιμάζουν πολύ μεγαλύτερα projects. Δεν μπορεί να συζητάμε επί μήνες για τους αγωγούς αερίου στα Βαλκάνια και να ακούμε προχθές ότι κάποιοι στον Βορρά φτιάχνουν καινούργιους αγωγούς χωρίς καμιά συζήτηση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, από τη Σερβία όπου βρισκόταν, αναφερόμενος εμμέσως στους νέους αγωγούς από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον πρωθυπουργό της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοινώθηκε το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σερβία τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού της Σερβίας, η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και ο κ. Κοτζιάς επιβεβαίωσε ότι η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο. Στο ίδιο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι "ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισήμανε πως η Σερβία θεωρεί ειλικρινή φίλη χώρα την Ελλάδα και παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία". Ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την συνέπεια που επιδεικνύει στο ζήτημα του Κοσόβου.
Αναφέρεται επίσης ότι βασικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η οικονομία και συγκεκριμένα, η ενέργεια και το εμπόριο και συμφωνήθηκε να συσταθεί στο άμεσο μέλλον μικτή ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Η σερβική κυβέρνηση αναφέρει ότι ο κ. Κοτζιάς τόνισε στον κ. Βούτσιτς την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια στην διαπραγματευτική διαδικασία. "Η εμπειρία μας στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλή και μπορούμε να σας την παραχωρήσουμε. Αν εργαστούμε από κοινού θα βοηθήσουμε και την Ευρώπη", τόνισε ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με το σερβικό ανακοινωθέν.
Για το μεταναστευτικό, αναφέρεται, ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε τη σύγκληση μίας βαλκανικής συνδιάσκεψης που θα αναζητήσει κοινή λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το Βελιγράδι αποτέλεσε, μετά την επίσκεψη στα Σκόπια, δεύτερο σταθμό της μικρής περιοδείας του κ. Κοτζιά στα δυτικά Βαλκάνια, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σήμερα θα βρίσκεται στην Ποντγκόριτσα όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου.
 
http://energypress.gr/news/den-mporei-na-syzitame-gia-agogoys-sta-valkania-kai-na-akoyme-oti-kapoioi-ston-vorra-ftiahnoyn