Tuesday, 25 February 2014

Τρόικα : Παράθυρο για μείωση των ενεργειακών ΕΦΚ, πρόβλημα με διακοψιμότητα...

Μια «κακή» και μια «καλή» είδηση προέκυψε από τις χθεσινές συναντήσεις που είχαν υπουργοί της κυβέρνησης με την τρόικα και το τεχνικό κλιμάκιο.
Η «κακή» είδηση είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ήγηραν σοβαρές ενστάσεις για τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, δηλαδή για το "πακέτο" ύψους 150 εκατ. ευρώ που εξήγγειλαν την περασμένη Πέμπτη οι κ.κ. Μανιάτης και Παπαγεωργίου, και τα οποία πρόκειται να συζητηθούν αναλυτικά σήμερα το απόγευμα, μεταξύ της τρόικας, της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, καθώς και του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.
 
Η παραπάνω πληροφορία προήλθε από τον ίδιο τον κ. Χατζηδάκη κατά την ενημέρωση που έκανε χθες το βράδυ στους δημοσιογράφους για το αποτέλεσμα της πολύωρης συνάντησης που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας, και με αντικείμενο τόσο τα αγκάθια των συστάσεων του ΟΟΣΑ (γάλα, φάρμακα, κλπ), όσο και για την τύχη των μέτρων στήριξης της βιομηχανίας.  
 
"Τίποτα δεν απορρίφθηκε και τίποτα δεν έγινε δεκτό" όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
 
Τις ενστάσεις της τρόικας επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες και από την πρωινή χθεσινή συνάντηση του γ.γ. Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκη με το τεχνικό κλιμάκιο, το οποίο και φέρεται να εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη διαφωνία των δανειστών με το μέτρο της διακοψιμότητας, το οποίο θεωρούν ως κρατική ενίσχυση. Σημειωτέον ότι από το "πακέτο" των 150 εκατ. ευρώ, η διακοψιμότητα αφορά το μεγαλύτερο κομμάτι, καθώς υπολογίζεται σε 70,5 εκατ. ευρώ.
 
Σύμφωνα μάλιστα με άλλες πληροφορίες, υπήρξε διαφωνία ακόμη και για τη στάση της κυβέρνησης να ανακοινώσει τα μέτρα χωρίς προηγουμένως να έχουν εγκριθεί οριστικά από την Κομισιόν.
 
Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει ένα νέο σκληρό "παζάρι" που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα οδηγήσει σε καθυστέρηση εφαρμογής των μέτρων, τα οποία η βιομηχανία περιμένει πως και πως.
 
Τα "καλά" νέα
 
Αυτά είναι τα «κακά» νέα. Τα «καλά», είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες του «Energypress», το τεχνικό τουλάχιστον κλιμάκιο, δεν διαφώνησε με το άλλο αίτημα της ελληνικής πλευράς, να μειωθούν οι ενεργειακοί ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε πετρέλαιο, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.
 
Τα τεχνικά κλιμάκια μάλιστα φέρονται να έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι οι συντελεστές των ενεργειακών ΕΦΚ είναι εξαιρετικά υψηλοί στην Ελλάδα, επηρεάζοντας την κατανάλωση και κυρίως φουσκώνοντας το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ΕΦΚ της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
 
Βεβαίως η τοποθέτηση αυτή των τεχνικών κλιμακίων δε λέει ολόκληρη την αλήθεια, αφού η πάγια θέση της τρόικας είναι πως κάθε φορολογική ελάφρυνση θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιο ισοδύναμο εισπρακτικό μέτρο.
 
Πρακτικά δηλαδή και χθες οι "τροικανοί" έριξαν το γάντι στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι "ναι μεν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ενέργεια είναι υψηλοί, ωστόσο βρείτε φορολογικά ισοδύναμα έσοδα και μειώστε τους". Έδωσαν δηλαδή τροφή για … σκέψη στον κ. Στουρνάρα και το επιτελείο του… 
 
Τι είπαν για την υπόλοιπη ατζέντα
 
Από εκεί και πέρα κατά τη χθεσινή συνάντηση, διαπιστώθηκε εκ νέου ότι οι δανειστές επιμένουν πως η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας περνά μέσα από τις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις για τη ΔΕΗ: ΑΔΜΗΕ, μικρή ΔΕΗ και 17%.
 
Υπό το πρίσμα αυτό, κατά τις χθεσινές επαφές με το κλιμάκιο αλλά και κατά τη σημερινή συνάντηση τρόικας με Μανιάτη-Παπαγεωργίου, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος, αφενός μεν η πρόοδος για την αποκρατικοποίηση του διαχειριστή του δικτύου, αφετέρου δε το νομοσχέδιο για τη "Μικρή ΔΕΗ".
 
Η επιμονή των δανειστών στις αποκρατικοποιήσεις δεν προκαλεί έκπληξη, κάτι που ισχύει φυσικά και για το θέμα της μείωσης στο βιομηχανικό ενεργειακό κόστος.
 
Θυμίζουμε ότι με βάση τις εξαγγελίες της περασμένης εβδομάδες, αναμενόταν να τεθούν υπόψη του κ. Βιβιανί και των συνεργατών του, οι δύο υπουργικές αποφάσεις για την αντιστάθμιση του κόστους των ρύπων και για τη διακοψιμότητα.
 
Ειδικά για το δεύτερο μέτρο, είναι γνωστό ότι έχουν διατυπωθεί και εγγράφως αντιρρήσεις από τους εκπροσώπους της Κομισιόν, τις οποίες η κυβέρνηση επιχείρησε χθες (και θα προσπαθήσει εκ νέου και σήμερα) να διασκεδάσει.
 
Όσο για το θέμα της αντιστάθμισης φαίνεται ότι τα πράγματα θα είναι πιο "εύκολα" με δεδομένο ότι η ρύθμιση έχει θεσπιστεί από την ίδια την ΕΕ και άρα το μέτρο έχει το πράσινο φως της Κομισιόν. Βεβαίως υπάρχει πάντα και ο παράγοντας ΔΝΤ, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να παίξει το ρόλο του … "κακού" στην υπόθεση.
 
Σε κάθε περίπτωση, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης (τις οποίες βεβαίως η βιομηχανία περιμένει να δει αν τελικά θα εφαρμοστούν στην πράξη, και πως θα εξειδικευτούν) απομένουν δύο ακόμη εκκρεμότητες σε σχέση με το ενεργειακό ζήτημα: Η μείωση των κοστολογίων της ΔΕΗ και η δραστική περικοπή της φορολογίας της ενέργειας.
 
http://www.energypress.gr/news/Ekplhxh-troikas:-De-tha-legame-ohi-se-meiwsh-twn-energeiakwn-EFK-ean

No comments: