Wednesday 26 February 2014

Σαμαράς: 150 δισ. τα έσοδα από τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Την ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων για την παρουσία σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μετέβη στο υπουργείο ΠΕΚΑ, με την αφορμή της έναρξης λειτουργίας του «data room» όπου ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής PGS.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τη μέχρι στιγμής εικόνα που υπάρχει ως «αφετηρία καλών ειδήσεων για το μέλλον» και ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι σε διάστημα 25 - 30 ετών το Δημόσιο μπορεί να αποκομίσει φορολογικά έσοδα ύψους 150 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ειδικά για την περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας τα δεδομένα είναι πιο προχωρημένα, ενώ η επεξεργασία των στοιχείων για την περιοχή Νοτίου της Κρήτης συνεχίζεται.
Αναλύοντας την στρατηγική της χώρας για το κομμάτι των υδρογονανθράκων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο στο κομμάτι της παραγωγής των υδρογονανθράκων τόσο και γεωπολιτικά στο κομμάτι της μεταφοράς και να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος.
Ανέφερε επίσης ότι η εκμετάλλευση θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με τις πιο σύγχρονες τεχνικές, ενώ η ανάπτυξη του τομέα αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
«Θα επιχειρήσουμε τη μέγιστη δυνατή ελληνοποίηση σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας αλλαγές και στο κομμάτι της εκπαίδευσης για τη δημιουργία νέων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων που θα καταρτίζουν στελέχη της αγοράς.
Αναφορικά με τη χτεσινή συμφωνία για μείωση 15% που επιτεύχθηκε μεταξύ ΔΕΠΑ - Gazprom, που θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2013 ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι θα δοθεί σημαντική ανακούφιση στις επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα στη 1 το μεσημέρι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για να συμμετάσχει σε σύσκεψη με θέμα τους διαγωνισμούς για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Νότια Κρήτη - Ιόνιο και τη χτεσινή συμφωνία με τη Gazprom.

http://www.energypress.gr/news/Sto-YPEKA-o-Samaras-gia-th-symfwnia-me-toys-Rwsoys

No comments: