Thursday 27 February 2014

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Ανέβηκε ένα σκαλοπάτι η Ελλάδα – Έκθεση της E&Y

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο τελευταίο τριμηνιαίο δείκτη (RECAI Φεβρουαρίου 2014) που δημοσίευσε η Ernst & Young.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 33η θέση έναντι της  34ης το Νοέμβριο του 2013. Σύμφωνα με την έκθεση οι περιοχές που επενδύουν περισσότερο στα φωτοβολταϊκά (Νότια Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή) κινήθηκαν ανοδικά στον δείκτη. Αντίθετα, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης που επενδύουν κυρίως στα αιολικά είδαν τις θέσεις τους να μειώνονται.
Ειδική μνεία γίνεται στις αναδρομικές μειώσεις των επιδοτήσεων σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Τσεχία, γεγονός που προκάλεσε μαζική αποχώρηση επενδυτών και εγκαταστατών. Αξίζει να σημειωθεί η τάση στη Γερμανία, όπου οι νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ μειώθηκαν κατά 46% εξαιτίας της αβεβαιότητας για την ανοδική πορεία του ενεργειακού κόστους και της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης για την οικονομική βιωσιμότητα των ΑΠΕ. Ωστόσο, η πάλαι ποτέ ηγέτιδα του κλάδου της ηλιακής ενέργειας διατηρήθηκε στην τρίτη θέση χάρη στη στιβαρή εικόνα που παρουσιάζει γενικότερα η οικονομία της.
Σε επίπεδο επιμέρους τεχνολογιών ΑΠΕ, η Ελλάδα κατέλαβε την 32η θέση στα χερσαία αιολικά  (σταθερά σε σχέση με το Νοέμβριο), την 34η θέση στα υπεράκτια αιολικά  (από την 33η το Νοέμβριο), την 26η σταφωτοβολταϊκά (από την 25η προηγουμένως) και την 31η στη βιομάζα(από 30η το Νοέμβριο).

http://www.econews.gr/2014/02/27/ape-ellada-ey-recai-112511/

No comments: