Friday 28 February 2014

Τρόικα : Νέο "όχι" σε διακοψιμότητα, αλλά και αιχμές για ΥΠΕΚΑ

"Δεν πρόκειται να δεχθούμε παρά μόνο μακροπρόθεσμα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, όχι βραχυπρόθεσμα. Άλλωστε δεν υπήρξε εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση των μέτρων από το ΥΠΕΚΑ, παρά μια απλή περιγραφή και κοστολόγησή τους».
Στα λόγια αυτά των εκπροσώπων της τρόικας έπειτα από τη συνάντηση που είχαν χθες με στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ αλλά και μεμονωμένων επιχειρήσεων, αποτυπώνεται η εικόνα που επικρατεί στο θέμα της μείωσης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.
 
Τα στελέχη της τρόικας, που δέχθηκαν κι εκείνα κριτική από την ΕΒΙΚΕΝ για τους μέχρι τώρα χειρισμούς τους, έκαναν σαφές ότι δύσκολα θα περάσει η διακοψιμότητα, το βαρύ δηλαδή πυροβολικό του πακέτου των 150 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε πριν από μια εβδομάδα η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
 
Αφησαν μάλιστα αιχμές για την τελευταία, λέγοντας ότι δίχως επαρκή τεκμηρίωση των μέτρων, περιορίστηκε προ ημερών σε μια απλή παρουσίαση και κοστολόγησή τους, και ενώ πριν από μια εβδομάδα είχε σπεύσει να τα ανακοινώσει, χωρίς προηγουμένως να έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν.
 
Στη συνάντηση που είχαν η ΕΒΙΚΕΝ και στελέχη της Σιδενόρ και της Χαλυβουργικής με τους Κάρλο Βιβιανί από τη Κομισιόν (πρώην πρόεδρος της Ιταλικής ΡΑΕ) και Γουές Μακ Γκρού από το ΔΝΤ (διάδοχος του Μπομπ Τράα), οι τελευταίοι επανέλαβαν περίπου όσα είχαν πει την Τρίτη στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τον υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.
 
Ότι δηλαδή δεν απορρίπτουν τα μέτρα αλλά προκειμένου να εξετάσουν τις ελληνικές θέσεις, περιμένουν ακόμη να λάβουν από την κυβέρνηση την αναλυτική τεκμηρίωσή τους με στοιχεία (π.χ. τιμολόγια, νομική επιχειρηματολογία), κάτι που όπως είπαν, δεν έχει ακόμη γίνει. Σημειωτέον ότι την Τρίτη μετά τη συνάντηση με την τρόικα, ο κ. Μανιάτης κατά την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους είχε αναφέρει ότι τα στοιχεία θα αποσταλούν εντός 24ώρου.
 
Αν υπάρχει κάποια είδηση από τη χθεσινή συνάντηση, αυτή ίσως έχει να κάνει με τη διακοψιμότητα. Οι τροικάνοι εμφανίστηκαν για μια ακόμη φορά διατεθειμένοι να συζητήσουν τις ελληνικές προτάσεις, εντούτοις ξεκαθάρισαν ότι ειδικά το θέμα της διακοψιμότητας (σσ: τα 70 εκατ. ευρώ από το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ), έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, δεν πρόκειται να πάρει την έγκρισή τους.
 
Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με την αντιστάθμιση του κόστους των ρύπων (20 εκατ. ευρώ), αλλά ούτε και με την επιστροφή στη βιομηχανία μέρους (κοντά στα 50 εκατ. ευρώ) των κερδών της ΔΕΠΑ για το 2013. Ειδικά, για το τελευταίο μέτρο, κάποια σενάρια θέλουν να έχει βρεθεί ο εξής τρόπος, να επιστραφεί το ποσό στη βιομηχανία με τη μορφή της μείωσης του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.
 
ΕΒΙΚΕΝ : "Τα μέχρι τώρα μέτρα έφεραν μηδαμινά αποτέλεσματα"
 
Στις συνεχείς ενστάσεις της τρόικας, τα μέλη της ΕΒΙΚΕΝ απάντησαν ότι οι ελληνικές βιομηχανίες βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος, και ότι οι παρεμβάσεις που έλαβε πέρυσι η κυβέρνηση, κατόπιν της έγκρισης της Κομισιόν (αλλαγές στα ΑΔΙ, κατάργηση από φέτος του μηχανισμού 30% στην αγορά ηλεκτρισμού), έφεραν μηδαμινά αποτελέσματα.
 
Επεσήμαναν ότι έτσι όπως λειτουργεί η αγορά, δεν επιτρέπει στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας να επωφεληθούν από μηχανισμούς που εφαρμόζονται εδώ και πολύ καιρό σε άλλες χώρες της Ε.Ε., πως δεν είναι δυνατόν ομοειδείς επιχειρήσεις να αγοράζουν το ρεύμα προς 30 ευρώ η MWh, έναντι 60 ευρώ των αντίστοιχων ελληνικών, και πως εντέλει δεν ισχύουν ίσοι όροι ανταγωνισμού.
 
Διστακτική
 
Το δια ταύτα ωστόσο είναι ότι για μια ακόμη φορά, η τρόικα φάνηκε διστακτική ως προς το να δώσει την έγκρισή της, και όλα δείχνουν ότι το παζάρι με την κυβέρνηση θα είναι μακρύ και σκληρό.
 
Στο καλύτερο σενάριο, εκείνο δηλαδή που η τρόικα θα πει τελικά το "ναι" στα μέτρα, αυτό θα γίνει με καθυστέρηση και θα χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος για τη βιομηχανία, που τα περιμένει πως και πως.
 
Στο χειρότερο, η κρίση και τα λουκέτα θα συνεχισθούν, και ίσως αυτό το σενάριο είναι που έχει υπόψιν της η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, και γι’ αυτό όπως έλεγαν χθες οι πληροφορίες, προτίθεται σήμερα στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ να ανακοινώσει μέτρα μείωσης των τιμολογίων προς τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
 
http://www.energypress.gr/news/Troika-pros-EBIKEN-:-Den-pernaei-to-metro-ths-diakopsimothtas4

No comments: