Αμείωτη εξακολουθεί να μαίνεται η μετωπική κόντρα της κυβέρνησης με την
τρόικα σχετικά με το είδος και την έκταση που μπορεί να πάρουν τα μέτρα
μείωσης του ενεργειακού κόστους, μέρος των οποίων έχει ήδη ανακοινώσει
μονομερώς το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση της
πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών,
διαπιστώθηκε για μιά ακόμη φορά η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές
με την μεν κυβέρνηση να εμμένει στην άμεση λήψη μέτρων και την τρόικα να
κάνει λόγο για δομικές αλλαγές πριν από την εφαρμογή μέτρων μείωσης του
ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις. Αντίθετα πάντως, με το θέμα
της μείωσης του ενεργειακού κόστους, βήματα σύγκλισης μεταξύ των δύο
πλευρών φαίνεται να επιτυγχάνονται στο θέμα της μείωσης των ειδικών
φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, πάντα με
την προυπόθεση της εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για την αντιστάθμιση των
απωλειών.Τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών (ρεύμα και φυσικό αέριο) που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης, ΠΕΚΑ και Εργασίας κκ. Κ. Χατζηδάκη, Ι. Μανιάτη και Ι. Βρούτση με την τρόικα, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στις θέσεις της ότι δεν αποτελούν κρατική ενίσχυση, όπως υποστηρίζει η άλλη πλευρά και σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός.
«Οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της τρόικας ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Ι. Μανιάτης και πρόσθεσε: «Στέλνουμε άμεσα όλη την τεκμηρίωσή μας, που βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, προκειμένου να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας στην ελληνική βιομηχανία, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού».
Απομένει έτσι, η τελική έγκριση από την τρόικα, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών (ρεύμα και φυσικό αέριο).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τεκμηρίωση που θα σταλεί προς την τρόικα θα περιλαμβάνει στοιχεία αναφορικά με τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύουν σε γειτονικές χώρες, νομικά επιχειρήματα ως προς τη συμβατότητα των μέτρων προς το Κοινοτικό Δίκαιο και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα μέτρα δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνει ακόμη ότι η ανάγκη για λήψη μέτρων ακόμη και προσωρινού χαρακτήρα (μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή οι δομικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν δρομολογηθεί) είναι επείγουσα, συνεπώς οι απαντήσεις της τρόικας θα πρέπει να δοθούν το συντομότερο δυνατόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση με την τρόικα υπήρξε ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί για έγκριση στη Βουλή η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας). Υπενθυμίζεται ότι ακολουθεί το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» (απόσχιση και πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ) που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ακόμη συζητήθηκε η πορεία του Κτηματολογίου, οι πρωτοβουλίες για διευκόλυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και το χωροταξικό.
Τι θα γίνει με τις εργοδοτικές εισφορές
Πιέσεις ασκεί η κυβέρνηση προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της τρόικας για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9% και των εισφορών των εργαζομένων κατά 1%, από το καλοκαίρι, ενώ ανοικτό παραμένει και το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε χθες στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στοιχεία βάσει των οποίων το κενό που θα δημιουργηθεί θα είναι μικρό, καθώς η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης και κατά συνέπεια των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια των εσόδων της φορολογίας του κράτους.
Επιπλέον, αυτό που αποκλείει το οικονομικό επιτελείο είναι η κάλυψη του κενού να γίνει μέσω αύξησης της φορολογίας ή μείωσης των συντάξεων.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα συζητήθηκαν χθες, σε ό,τι αφορά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αυτή φαίνεται πως εμπεριέχει δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών να συνδράμει στην κάλυψη του όποιου ελλείμματος δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε ότι ήδη ψάχνουν τρόπους για να καλύψουν το πραγματικό κόστος προς τα ταμεία το οποίο εκτιμάται ότι είναι πολύ χαμηλότερο από το αρχικό κόστος. Πηγές από το υπουργείο Εργασίας ανέβαζαν το αρχικό κόστος πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης στα 700 εκατ. ευρώ.
Για τις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές ζητούν την κατάργηση του νόμου που προβλέπει ότι η τελική έγκριση των ομαδικών απολύσεων γίνεται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Από την πλευρά του το υπουργείο εμμένει ότι με την ισχυροποίηση της γνωμοδότησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) η όποια απόφαση υπουργού είναι ουσιαστικά τυπική και εκ των πραγμάτων περιττή, καθώς τον δεσμεύει η απόφαση του ΑΣΕ.
(ΚΕΡΔΟΣ, 26/2/2014)
http://www.energypress.gr/news/Eyh-Papadoshfakh:-Metwpikh-me-thn-troika-gia-to-energeiako-kostos
No comments:
Post a Comment