Friday 28 February 2014

Φ. Κόλλιας: Ψάχνει στρατηγικό στις ΑΠΕ η Ελλάκτωρ

Την πώληση ποσοστού της θυγατρικής «Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος» σε στρατηγικό επενδυτή εξετάζει η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως υποστήριξε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Αναστ. Καλλιτσάντσης.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, για την εκλογή νέου μέλους στο Δ.Σ. σε αντικατάσταση του Λ. Γιαννακούλη, που πέθανε πρόωρα όταν τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια αγώνων αυτοκινήτου, ο κ. Καλλιτσάντσης είπε πως ο εταίρος θα συμβάλλει στη χρηματοδότηση των επενδυτικών πλάνων του ομίλου.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ εξετάζουν ευρύτερη αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου στην ενέργεια, στο οποίο περιλαμβάνεται και η μειοψηφική συμμετοχή στην Elpedison, βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι η ιταλική Edison και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΛΠΕ).
Κυρίως μέσω της «Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος», η ΕΛΛΑΚΤΩΡ λειτουργεί σήμερα αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περί τα 163 MW, ενώ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ελέγχει και φωτοβολταϊκό πάρκο 2 MW και μικρό υδροηλεκτρικό ισχύος 5W. Ταυτόχρονα βρίσκονται υπό κατασκευή νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 60 MW, ενώ σχέδια για άλλα 1.971 MW βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Το κύριο πρόβλημα όσων συνεχίζουν να επενδύουν στον τομέα των ΑΠΕ είναι η αδυναμία εξεύρεσης δανείων καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη «καεί» από τις απανωτές ρυθμίσεις για τη μείωση της «μαύρης τρύπας» του λειτουργού της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και τηρούν στάση αναμονής.
Η διοίκηση του ομίλου υποστήριξε χθες πως μέχρι το τέλος του 2014 ο αριθμός των θυγατρικών εταιρειών θα έχει μειωθεί κατά 10% έως 15%. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με βάση και την εισήγηση συμβουλευτικού οίκου, προωθεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, καθώς προ της κρίσης ο όμιλος διέθετε περισσότερες από 100 θυγατρικές εταιρείες, αρκετές από τις οποίες είναι σήμερα ανενεργές.
Ο κ. Καλλιτσάντσης είπε, επίσης, χθες πως ο όμιλος δεν έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη από νέα κεφάλαια, καθώς στα τέλη του 2013 ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού. Ο ίδιος είπε πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προχωρά πλέον σε προσλήψεις (οι περισσότερες αφορούν σε παλαιούς εργαζόμενους) προκειμένου να επανδρώσει τα εργοτάξια που δημιουργούνται σταδιακά στους οδικούς άξονες που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης.
Στον τομέα των ακινήτων, ο όμιλος κινείται δικαστικά κατά του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο μπλόκαρε την επένδυση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, στην Ακαδημία Πλάτωνος (η περιοχή χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος), χωρίς μέχρι σήμερα να έχει καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις. Οσο για το εμπορικό κέντρο Smart Park στα Σπάτα, πέρυσι η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων κατά 12%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης.

(euro2day.gr, 28/2/2014)
 
http://www.energypress.gr/news/PSahnei-strathgiko-stis-APE-h-Ellaktwr

No comments: