Wednesday 26 February 2014

Πώς κρίνει η αγορά το ντιλ ΔΕΠΑ-Gazprom

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τροφοδοτείται με ακριβό φυσικό αέριο, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ΔΕΠΑ - Gazprom, από την οποία προέκυψε τιμή στα επίπεδα των 395 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα, αν είναι ακριβείς οι ακριτομυθίες, καθώς το ΥΠΕΚΑ δεν έδινε κάποιο πραγματικό στοιχείο για τιμή, πέραν της έκπτωσης του 15%.

Έτσι για τις ελληνικές βιομηχανίες, στις οποίες το φυσικό αέριο συμμετέχει με κάποιο ποσοστό στο παραγωγικό κόστος, οι νέες τιμές θα συνεχίζουν να τους περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα έναντι των ομοειδών επιχειρήσεων της Ευρώπης και όχι μόνον, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών.

Με τα δεδομένα αυτά, οι ελπίδες για ουσιαστικό περιορισμό του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, στηρίζονται:

* Στη μείωση της φορολόγησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται θετικά από την τρόικα και
* στην εφαρμογή της διακοψιμότητας, στο βαθμό που θα δεχθούν οι δανειστές τα επιχειρήματα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, ώστε να μειωθεί το κόστος της κιλοβατώρας. Ας σημειωθεί ότι στην προχθεσινή συνάντηση με του υπουργού Ανάπτυξης με την τρόικα, υποστηρίχθηκε εκ μέρους της ότι οι συμβάσεις αυτές αποτελούν κρατική ενίσχυση, κάτι που το ΥΠΕΚΑ εξήγησε εχθές ότι δεν ισχύει, αφού δεν προκαλεί δημοσιονομική επιβάρυνση.
 
Η σύμβαση φυσικού αερίου και τι σημαίνει

Σε ό,τι αφορά στη νέα σύμβαση της ΔΕΠΑ με τη Gazprom, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, διατηρείται η ισχύουσα φόρμουλα υπολογισμού της τιμής στην οποία έχουν μεγάλη βαρύτητα οι τιμές πετρελαίου (oil indexed), η υποχρέωση της ΔΕΠΑ για τις ελάχιστες ποσότητες που θα παραλαμβάνει μειώνεται στα επίπεδα των 2,1 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο, από 2,4 σήμερα, ενώ η αναδρομικότητά της συμφωνίας συμφωνήθηκε να ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2013. Τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε πελάτη, θα επιδιωχθεί να επιστραφούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ως γνωστόν το υπουργείο σε συμφωνία με τα ΕΛ.ΠΕ. ως μέτοχο της ΔΕΠΑ, συζητά επιπρόσθετα την επιστροφή σε όλους τους πελάτες της ΔΕΠΑ (και στους μικρούς οικιακούς και επαγγελματικούς που τροφοδοτούνται μέσω των ΕΠΑ) μέρους της κερδοφορίας της του 2013 (πιθανότατα από τις εμπορικές δραστηριότητες, ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ).
Το πώς θα γίνουν ακριβώς οι επιστροφές, λόγω μείωσης τιμής του φυσικού αερίου και επιστροφής κερδοφορίας της ΔΕΠΑ, μένει να διευκρινιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με πιθανότερο τρόπο, τον συμψηφισμό με την αξία τρέχουσας κατανάλωσης.
 
Γιατί παραμένει ακριβότερο το ρώσικο αέριο

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της συμφωνίας ως προς τη διαμόρφωση της τιμής του ρώσικου αερίου, πηγές της βιομηχανίας υποστηρίζουν στο Euro2day.gr ότι και με την εφαρμογή της το ρωσικό αέριο που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της χώρας θα συνεχίσει να είναι ακριβότερο, έναντι των άλλων ευρωπαίων πελατών της Gazprom.
Επιπλέον, σχολιάζουν και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ περί μέσου κόστους 393 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα για την ηπειρωτική Ευρώπη (χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο). Για να στηρίξουν τις θέσεις τους περί της ακριβής «ελληνικής» τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο, επικαλούνται δημοσιευμένα στοιχεία τόσο στα εξειδικευμένα newsletters, όσο και στα όσα η ίδια η Gazprom αναφέρει στις επίσημες εκθέσεις της.
Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι στην Ισπανία, οι χαλυβουργίες της οποίας είναι άμεσα ανταγωνιστικές των ελληνικών, τον περασμένο Οκτώβριο η μέση τιμή εισόδου στο Σύστημα (border gas price) ήταν 34,4 δολάρια η μεγαβατώρα φυσικού αερίου, η οποία αν αναχθεί στα ποιοτικά δεδομένα του ρώσικου (περίπου 95 κυβικά η μεγαβατώρα) αντιστοιχεί σε 360 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, όταν τον ίδιο μήνα, η Ελλάδα προμηθεύονταν το ρώσικο αέριο προς 460 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα.
Μάλιστα σύμφωνα με το δελτίο European Gas Daily, μέση τιμή Οκτωβρίου στην Ισπανία, ήταν μειωμένη κατά 7,7% έναντι του Οκτωβρίου του 2012, αν και το συγκεκριμένο μήνα, είχαν γίνει αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου αερίου, οι τιμές του οποίου είναι ακόμη, πολύ ακριβότερες έναντι του αερίου από αγωγούς.
Πιο απλά, τιμή ρώσικου αερίου στα επίπεδα των 395-398 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα, θα συνεχίσει να είναι ακριβότερη κατά 10% έναντι αυτής που απολαμβάνουν οι Ισπανικές βιομηχανίες, χωρίς να συνυπολογιστούν και οι επιπλέον επιβαρύνσεις που δέχεται το φυσικό αέριο στην Ελλάδα από τα υψηλά περιθώρια της ΔΕΠΑ, τους ειδικούς φόρους κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά τη Gazprom, από τα στοιχεία που η ίδια δημοσιοποιεί, προκύπτει ότι η μέση τιμή για την Ευρώπη, απέχει σημαντικά και είναι πολύ φθηνότερη από αυτήν που θέλουν να εμφανίζουν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και η ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου 2013 που παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της, η μέση τιμή για τις πωλήσεις στην Ευρώπη διαμορφώνεται σε 367 δολάρια (ή 12.113,1 ρούβλια) τα 1.000 κυβικά μέτρα.
Το 12μηνο του 2012 σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της ρωσικής εταιρείας, η μέση τιμή για τις πωλήσεις στην Ευρώπη, ήταν 385 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα. Όπως είναι γνωστό με βάση τις δηλώσεις των επικεφαλής της Gazprom Μεντβέντεφ και Μίλλερ, το 2013 η μέση τιμή του ρώσικου αερίου για την Ευρώπη, ήταν μειωμένη κατά ήταν κατά 5,5% από αυτήν του 2012 οπότε επαληθεύεται και με έναν επιπλέον τρόπο ότι η μέση τιμή για το 2013 διαμορφώνεται στα επίπεδα των 364 - 367 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα.
Και ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πελάτες της Gazprom τιμολογούνταν με αυτές τις τιμές, για τους Έλληνες καταναλωτές η τιμολόγηση του ρώσικου αερίου ήταν μεταξύ 460 και 470 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα. Επιπλέον οι Έλληνες καταναλωτές επιβαρύνονται με τα υπερβολικά υψηλά εμπορικά περιθώρια της ΔΕΠΑ που σε κάποιες περιπτώσεις είναι έως και τριπλάσια από αυτά που πληρώνουν οι ευρωπαίοι μεγάλοι καταναλωτές.
Με τα δεδομένα αυτά, είναι πολύ πιθανόν το αμέσως επόμενο διάστημα και ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχει η διαπραγμάτευση ΔΕΠΑ-Gazprom, μεγάλοι καταναλωτές να ζητήσουν από τη ΔΕΠΑ να μειώσει το εμπορικό περιθώριο, με το επιχείρημα ότι η προστιθέμενη αξία που προσφέρει στις συμβάσεις αυτού του είδους, είναι πολύ μικρή για να δικαιολογεί περιθώρια που απέχουν σημαντικά από αυτά που χρεώνουν άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

(του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr)
 
http://www.energypress.gr/news/Pws-krinei-h-agora-to-ntil-DEPA-Gazprom

No comments: