Tuesday 25 February 2014

Πρόβλημα για τα υδροηλεκτρικά στην Τουρκία η έλλειψη βροχόπτωσης

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχής τροφοδοτούν το φόβο για μειωμένη αγροτική παραγωγή και ενεργειακή επάρκεια στη Δυτική και Κεντρική Ανατολία, αναφέρει δημοσίευμα της Hurriyet.

Η στάθμη των υδάτων στα φράγματα έχει μειωθεί σε δραματικά επίπεδα, ενώ η θερμοκρασία σε ολόκληρη την Τουρκία είναι 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο γι’ αυτή την περίοδο του έτους.
Απόρροια αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι η μείωση της αγροτικής παραγωγής και αύξηση των τιμών κατά τουλάχιστον 20%, ενώ αντίστοιχη θα είναι και η επίδραση στις εξαγωγές, όπως εκτιμούν οι τοπικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί.
Στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Ενέργειας Taner Yildiz, η κυβέρνηση ενδέχεται να καλύψει την μειωμένη ηλεκτροπαραγωγή από τα φράγματα με αυξημένη χρήση φυσικού αερίου τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Η σημερινή μείωση του επιπέδου των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα του νερού στα υδροηλεκτρικά έργα και είναι πιθανό να μειώσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα φράγματα », ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.
Ο Yildiz δήλωσε ότι η χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι, η οποία μειώνεται συνήθως κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, θα αυξηθεί προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση των βροχοπτώσεων. Σημειωτέον, η χώρα παράγει το 1/4 της ηλεκτρικής της ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ενώ επίσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και θερμικής ενέργειας από λιγνίτη.
 
http://www.energypress.gr/news/H-xhrasia-trohopedh-gia-ta-ydrohlektrika-ths-Toyrkias

No comments: