Tuesday 25 February 2014

Χ.Λιάγγου: Φρένο της τρόικας στα μέτρα για τη μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία

Την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε η η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους αναμένει η βιομηχανία, με αγωνία για τη στάση που θα κρατήσει η τρόικα κυρίως στο θέμα της διακοψιμότητας και της διανομής μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ, τα οποία εκτιμά ως πιο επισφαλή ως προς τη συμβατότητα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.
Πληροφορίες για τη χθεσινή συνάντηση τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με τον γ.γ. Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκη ενισχύουν τις ανησυχίες της βιομηχανίας. Η τρόικα πέρα από τις σοβαρές ενστάσεις στο μέτρο της διακοψιμότητας, το οποίο χαρακτήρισε κατάφωρη κρατική ενίσχυση, μέμφθηκε την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι ανακοίνωσε μέτρα χωρίς προηγουμένως να έχουν εγκριθεί και ούτε καν γνωστοποιηθεί στην Κομισιόν. Τα θέματα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση που ορίστηκε για την Τετάρτη, ενώ συμπεριλαμβάνονται και στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Η παρέμβαση της τρόικας στο θέμα των μέτρων στην καλύτερη των περιπτώσεων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε καθυστέρηση την εφαρμογή των μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας. Από την έγκριση της τρόικας εξαρτάται και η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την αντιστάθμιση που αναμενόταν για χθες, αλλά και η προώθηση του νομοσχεδίου για τον μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, που σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ενέργειας, Μάκη Παπαγεωργίου, επρόκειτο να δοθεί χθες για δημόσια διαβούλευση.
Από την έγκριση και προώθηση του εν λόγω νομοσχεδίου θα κριθεί και το εάν τελικά οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν ή όχι με αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ που κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 98%, οι οποίες έχουν προαποφασιστεί από τη ΡΑΕ και έχουν «παγώσει» για το πρώτο δίμηνο του έτους, αναμένοντας εναλλακτικά μέτρα για τον μηδενισμό του ελλείμματος από το αρμόδιο υπουργείο. Ο κ. Παπαγεωργίου ζήτησε με επιστολή του από τη ΡΑΕ, χθες, παράταση του «παγώματος» για ένα μήνα, προκειμένου το νομοσχέδιο να εγκριθεί από την τρόικα και στη συνέχεια να βγει σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί από τη Βουλή. Επί του αιτήματος αναμένεται να αποφασίσει η ολομέλεια της ΡΑΕ, και στην περίπτωση που αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό, τότε από 1ης Μαρτίου οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Το μεγάλο ζητούμενο του νομοσχεδίου, που στηρίζεται σε μια ευρύτερη συμφωνία ΥΠΕΚΑ, τραπεζών και φορέων της αγοράς ΑΠΕ –«new deal» όπως επικαλείται– είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του λογαριασμού των ΑΠΕ, που εμφανίζει έλλειμμα κυρίως λόγω των υψηλών εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά. Η συμφωνία που οι τρεις πλευρές φέρεται να έχουν καταλήξει ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις, περιλαμβάνει την παραίτηση των παραγωγών από φωτοβολταϊκά από τα έσοδα ενός τετραμήνου και των λοιπών παραγωγών ΑΠΕ ενός μηνός περίπου, ώστε να εξαλειφθεί πλήρως το συσσωρευμένο έλλειμμα των περίπου 700 εκατ. ευρώ σήμερα. Εν συνεχεία, για την αποφυγή δημιουργίας νέων ελλειμμάτων προτείνεται μεσοσταθμικό «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνάει το 30% και στις λοιπές τεχνολογίες ΑΠΕ σε ποσοστό που θα κυμαίνεται στο 10%. Ψαλίδι θα πέσει και στα οικιακά φωτοβολταϊκά, που αρχικά είχαν εξαιρεθεί από το σχέδιο, σε ποσοστό που δεν έχει διευκρινισθεί. Με τις νέες ρυθμίσεις, οι αποδόσεις των φωτοβολταϊκών θα περιοριστούν στα επίπεδα των 13-14% έναντι 7-8% μέσου ευρωπαϊκού όρου και άνω του 25% σήμερα. Το επιχείρημα της κυβέρνησης για τα υψηλότερα επίπεδα απόδοσης των φωτοβολταϊκών επενδύσεων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου που πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της κατάστασης της χώρας.

(Καθημερινή, 25/2/2014)
 
http://www.energypress.gr/news/H.Liaggoy:-Freno-ths-troikas-sta-metra-gia-th-meiwsh-toy-kostoys-energeias-sth-biomhhania

No comments: