Wednesday 26 February 2014

Οφέλη βλέπουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από τη συμφωνία με τη Gazprom

Μάλλον ευχαριστημένοι εμφανίζονται οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της ΔΕΠΑ με την Gazprom, διαβλέποντας οφέλη, τα οποία μάλιστα περνάνε ήδη στο κόστος της ηλεκτρικής παραγωγής, αφού, όπως λένε, οι μονάδες φυσικού αερίου έχουν ήδη προσφέρει χαμηλότερες τιμές.

Ειδικότερα, κύκλοι της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τους οποίους συνομίλησε το Εnergypress σχολιάζοντας τη συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom αναφέρουν τα εξής: «Η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα ως προς τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Η συμφωνία της ΔΕΠΑ με τη Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και η διέλευση του αγωγού TAP που αποτελεί εναλλακτική πηγή προμήθειας οδηγούν προς τον προαναφερόμενο στόχο. Ως προς τη συμφωνία θετικοί κρίνονται και οι νέοι όροι του take or pay αλλά και των δύο αναθεωρήσεων στη διάρκεια της 10ετίας μετά το 2016.
Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την πολιτική της συμμετοχής του φυσικού αερίου στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.
Η αναδρομικότητα δε, της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου αποτελεί σημαντική ανάσα στην ενεργοβόρο βιομηχανία. Το χαμηλότερο κόστος αντανακλάται ήδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τις μονάδες φυσικού αερίου να έχουν ήδη προσφέρει χαμηλότερες τιμές».
 
http://www.energypress.gr/news/Ofelh-blepoyn-oi-hlektroparagwgoi-apo-th-symfwnia-me-th-Gazprom

No comments: