Thursday 27 February 2014

Εύσημα της αγοράς, για τη συμφωνία στο αέριο

Αν και επισήμως δεν υπάρχει ανοιχτή τοποθέτηση σε σχέση με τη συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom, η επόμενη μέρα των ανακοινώσεων δείχνει ότι σχεδόν για το σύνολο των μεγάλων καταναλωτών, η ζυγαριά γέρνει υπέρ και ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αποτιμάται ως θετικό.

Αυτό φάνηκε και από τη διαρροή που έγινε από κύκλους των ηλεκτροπαραγωγών, που επεσήμαναν την προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση του ενεργειακού κόστους. Η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης σε δύο χρόνια ήταν ίσως η πιο θετική έκπληξη της συμφωνίας, αναφέρει στέλεχος της εταιρείας ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος προσθέτει ότι θεωρεί «καλές ειδήσεις» τόσο το επίπεδο της τιμής όσο και την αναδρομικότητα, η οποία μεταφράζεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Από τον κλάδο της βιομηχανίας, ο επικεφαλής γνωστής υαλουργίας θεωρεί ότι η συμφωνία είναι καλή. Προσθέτει ότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αποτελεί το 18% του συνολικού κόστους και επομένως είναι πλέον θέμα του υπουργείου Οικονομικών να εξετάσει δυνατότητες μείωσης του συντελεστή του ΕΦΚ, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από τη συμφωνία με τη Gazprom.
Πληροφορίες θέλουν μεγάλο μεταλλουργικό και βιομηχανικό όμιλο να έχει υποδεχθεί θετικά τη συμφωνία και να θεωρεί ότι η τιμή που επετεύχθη είναι ικανοποιητική και εξασφαλίζει ένα καλό επίπεδο τιμών.
Μεγάλος βιομηχανικός όμιλος με δραστηριότητα στην ηλεκτροπαραγωγή θεωρεί ότι υπάρχει σαφής βελτίωση των όρων της συμφωνίας σε σχέση με τα όσα είχαν γίνει γνωστά πριν την παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Ζητούμενο πλέον για τους ηλεκτροπαραγωγούς και τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές αερίου είναι να υπάρξει και ένα θετικό βήμα στο κομμάτι της φορολογίας και των περιθωρίων κέρδους της ΔΕΠΑ. Για τη βιομηχανία καθοριστικής σημασίας θα είναι να μειωθούν τα περιθώρια κέρδους της ΔΕΠΑ στα επίπεδα των ηλεκτροπαραγωγών. Κοινό είναι εξάλλου το αίτημα για μείωση της φορολογίας στο αέριο, η οποία βρίσκεται στα ανώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα της ΕΕ. 
 
http://www.energypress.gr/news/Eyshma-ths-agoras-gia-th-symfwnia-sto-aerio

No comments: