Thursday 27 February 2014

Φράγμα για τους κυκλώνες τα υπεράκτια αιολικά

Την εκτίμηση ότι η εγκατάσταση χιλιάδων υπεράκτιων ανεμογεννητριών θα μπορούσε να οδηγήσει στην απορρόφηση αρκετής από την ισχύ μεγάλων κυκλώνων, επιβραδύνοντας τους ανέμους τους, κάνουν επιστήμονες του Στάνφορντ.

Ειδικότερα, οι ερευνητές θέλησαν να δουν τι θα συνέβαινε εάν ένα τεράστιο υπεράκτιο αιολικό πάρκο βρισκόταν στο δρόμο ενός μεγάλου κυκλώνα, όπως ο Κατρίνα που ισοπέδωσε τη Νέα Ορλεάνη το 2005.
Τα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, προσομοιώνοντας τρεις κυκλώνες (τους Σάντι και Ισαάκ, του 2012, καθώς και τον Κατρίνα), έδειξαν ότι η τοποθέτηση δεκάδων χιλιάδων ανεμογεννητριών θα μπορούσε να απορροφήσει αρκετή ισχύ, ώστε να μειώσει τη μέγιστη ταχύτητα των ανέμων κατά 90 έως 150 χιλιόμετρα την ώρα και τα κύματα θυέλλης κατά 6-79%.
«Βρήκαμε ότι όταν υπάρχουν ανεμογεννήτριες, αυτές επιβραδύνουν τους εξωτερικούς ανέμους ενός κυκλώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το ύψος των κυμάτων, κάτι που με τη σειρά του επιβραδύνει τους ανέμους ολόκληρου του κυκλώνα και τον διαλύει ταχύτερα», εξήγησε ο Μαρκ Τζέικομπσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η οποία παρουσιάζει τα συμπεράσματά της στο Nature Climate Change.
 
http://www.energypress.gr/news/Fragma-gia-toys-kyklwnes-ta-yperaktia-aiolika

No comments: